szerző:
Eduline

Az elektronikus könyvolvasók forradalmasíthatják a gyengén látók és vakok olvasási lehetőségeit is.

Négy kutató (Seon-Keun Park, Byung-Min Woo, Sun-Hye Woo & Jin-Sun Park) megtervezte és bemutatta az első Braille e-könyv olvasót, melynek elektroaktív polimer felületén elektromágneses jelekkel dinamikus módon lehet előállítani a Braille írásra jellemző tapintható írásjeleket – írja az IOT.

Bár az EAP technológiát alkalmazó Braille e-könyv olvasó kicsit vaskosabb, mint a már-már papírvékonyságúra karcsúsított „hagyományos” e-könyv olvasók, a speciális eszköz így is hihetetlen segítség lehet a látásukban korlátozott embertársaink számára.

Egy Braille írással készülő könyv átlag kétszer annyi lapot tartalmaz, mint a látóknak készülő változat, így előállítási költsége is az egekbe nő, ami nyilvánvaló korlátja jelenleg is annak, hogy fogyatékkal élő embertársaink akárcsak a legalapvetőbb irodalmi művek teljes választékát is elérhessék „saját nyelvükön”.

A még csak elképzelésként bemutatott e-Braille olvasó, - ha valaha kapható lesz, - az oktatásban is jelentős szerepet kaphat, valódi esélyegyenlőséget adva ezzel a hátránnyal élő gyerekeknek.