Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Egy új tanulmány szerint a csokoládéevéssel is javítható az agy matematikai feladatmegoldó képessége.
A koffein élénkítő hatása – szereplés, vizsga, éjszakai munka, alváshiány, stb. esetén – fontos szerepet tölthet be a mindennapi életben, számonkérés esetén a szőlőcukor alap, emellett már arról is hírt adtunk, hogy a vörösbor nem csak fogyaszt, de okosít is. Lássuk, milyen legális szerrel bővíthetjük még arzenálunkat?
A csokoládéfogyasztás szintén jótékony hatással van az agy matematikai feladatmegoldó képességére – legalábbis erre a következtetésre jutottak a kutatók, miután önkénteseknek nagymennyiségű csokoládét adtak, akik a flavonoidok hatására könnyedén vették a legnehezebb fejszámolási feladatokat is.
A Brit Pszichológiai Társaság jelenlegi éves konferenciáján bemutatott kutatási eredmények azt is bebizonyították, hogy kevésbé érezték magukat fáradtnak, valamint szellemileg kiégettnek a vizsgálati alanyok.
David Kennedy, a Northumbria Egyetem emberi aggyal, teljesítménnyel és táplálkozással foglalkozó professzora, valamint a tanulmány társszerzője úgy véli, hogy a csokoládé bizony előnyös lehet a szellemi képességek számára kihívást jelentő feladatokban. Azok a tanulók ugyanis, akik nagy csoki-evészetet rendeztek a vizsgára való felkészülés során, bizony kézzel fogható eredményeket tehettek zsebre. A csokoládéról ugyanakkor azt is tudjuk, hogy afrodiziákum és depressziócsökkentő szer.
De mitől is olyan jó a csoki? A polifenolok csoportjába tartozó flavonoidok – akárcsak a vörösbor esetében – fokozzák az agy vérellátását. A kakaó természetes formájában koncentráltan tartalmazza a flavonoidokat, ettől van olyan fanyar íze. Ezek a csokoládéban is jelen vannak - feltéve, ha azt megfelelő, flavonoidkímélő eljárással gyártották.
Tehát, inkább a keserűcsokoládé az, amely jól jöhet a vizsga előtt, de mivel a polifenolok széles körben megtalálhatók az élelmiszerekben, elsősorban a növényi élelmiszerekben, érdemes rendszeresen sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani.