szerző:
Edupress

A Közép-Európai Iskolák Akadémiája (ACES) immáron második alkalommal hirdetett pályázatot középiskolák számára Tanuljunk meg együtt élni: Interkulturális párbeszéd Európában címmel, amelyre 12 országból 285 iskola jelentkezett. Közülük 63 volt magyar, így idén a magyar iskolák voltak a legaktívabbak a programban. A Budapesten, március 25-28. között tartandó konferencián a 32 díjnyertes pályázat képviselői találkoznak, hogy bemutassák közös munkájuk eredményét, és megvitassák az együttműködés során szerzett tapasztalataikat.

"Egyedülálló a program, hiszen az a közoktatásban tanuló, de nem a legkisebb korosztályt célozza meg, így az eddig fennálló programok mellett tölti be azt a rést, mely eddig a fiatalok mobilitásának gátat szabott" - mondta el a tájékoztatón Knut Neumayer, az Erste Alapítvány - "Európa" Program igazgatója. Mari Steindl, az Interkulturelles Zentrum ügyvezetője a tájékoztatón hangsúlyozta: fontos, hogy az iskola teret teremtsen a tanulás számára, az együttműködés példája pedig az ACES, ahol a diákok, az oktatók és a minisztérium munkatársai azonos szinten vesznek részt a kreatív ötletek megvalósításában. További lépésként pedig megfogalmazta, hogy a helyi közösségeket is be kell vonni a munkába. A pályázatokkal kapcsolatban Farkas Józsefné, az Oktatási és Kulturális Minisztérium munkatársa elmondta: a pályázásban az elejétől kezdve részt vettek az intézmények, hiszen az iskolák csak az alapötletet kapták kézhez.

Az ACES az osztrák Erste Stiftung kezdeményezésére a 2006/2007-es tanévben kezdte meg munkáját kísérleti jelleggel, mely az Interkulturelles Zentrummal közösen koordinálja az ACES programot. A nyolc ország részvételével indult és az azóta 12 tagból álló program a 2009/2010-es időszakban valószínűleg további három országgal bővül. A program lehetőséget ad a különböző nemzetek fiataljainak megismerkedésre, kapcsolattartásra, köztük hálózatok kialakítására a tudás-átadás lehetőségének megteremtése.

Az idei pályázat beadási határideje április 30.

(www.edupress.hu)