szerző:
Edupress

Több kötetben jelent meg ma a 2009 szeptemberében induló képzéseket tartalmazó Felsőoktatási felvételi tájékoztató: külön-külön könyv tartalmazza az érettségizettek számára meghirdetett képzéseket, a diplomások részére induló mesterszakokat és a szintén diplomával rendelkezők számára releváns szakirányú továbbképzéseket. 1671 alapképzést, illetve 1030 mesterképzést hirdetnek meg - hangzott el december 15-én, az Oktatási és Kulturális Minisztériumban rendezett sajtótájékoztatón.

2009-ben több alap-, mesterképzést, valamint felsőfokú szakképzést hirdetnek meg, mint egy évvel korábban, csupán az egységes, osztatlan képzések száma csökken 70-ről 67-re.A meghirdetett alapképzések száma 1616-ról 1671-re, a mesterképzéseké 262-ről 1030-ra, a felsőfokú szakképzések száma pedig 384-rők 474-re növekedik. "A meghirdetett szakokra a jelentkezési határidőt az elmúlt évekhez hasonlóan, egységesen február 15-ében határozták meg, a ponthatárokról pedig július 23-án születik döntés" - ismertette a felvételi eljárás folyamatát Manherz Károly felsőoktatási szakállamtitkár. Szavait Bakonyi László, az Oktatási Hivatal (OH) elnöke egészítette ki, aki elmondta: "mivel a február 15. vasárnapra esik, a jelentkezési lapok beadási határideje február 16-ra, hétfőre módosul." A pótfelvételikre augusztusban kell majd jelentkezni, döntést pedig szeptemberben hoznak az érintettek esetében.

Külön kötetben kaptak helyet idén az alapképzések, egységes, osztatlan képzések és a felsőfokú szakképzések, valamint a mesterképzések, mely felosztást a terjedelem és az eltérő érdeklődői kör indokolta, a nyomtatott tartalom pedig a www.felvi.hu-n is megtalálható. A 400+80 pontos rendszer változatlanságáról számolt be a felsőoktatási szakállamtitkár, hozzátette azonban: "a kormány döntése alapján az alapképzés és az osztatlan képzés minimális pontszáma 2010-ben a mostani 160-ról 200-ra emelkedik." Idén a felvételi eljárás díja sem növekedett, a kilencezer forintos alapdíjért három képzésre lehet jelentkezni, ezen felül pedig minden jelentkezés további két-kétezer forintos költséget jelent. A hátrányos helyzetűek 4500 forintos, a halmozottan hátrányos helyzetűek kilencezer forintos kedvezményben részesülhetnek, amennyiben a jelentkezési lappal együttesen nyújtják be kérelmüket - hangzott el a sajtótájékoztatón.

A 2008-ban meghatározott létszámhoz hasonlóan 2009-ben is 56 ezer államilag támogatott hallgatót vehetnek fel az intézmények alapképzésre, osztatlan képzésre és felsőfokú szakképzésre, a képzési területek szerinti megosztásról részletes információk pedig a tájékoztatóban olvashatók. Államilag támogatott mesterképzési helyet 21.700 fő számára biztosítanak a felsőoktatási intézményekben. Ezek 90-92 százalékát egyetemek, a fennmaradó 8-10 százalékot pedig főiskolák hirdetik meg.A növekvő számú elektronikus jelentkezés fontos tudnivalóiról Bakonyi László beszélt: "az e-felvételi nem jelenti azt, hogy minden dokumentumot elektronikus úton kell benyújtani." Az OH elnöke felhívta továbbá a figyelmet, hogy az e-jelentkezést választók már csekken is befizethetik a jelentkezési díjat, valamint hitelesítés és e-aláírás nélkül érvénytelen a jelentkezés.

A Felsőoktatási felvételi tájékoztató két jelentkezési lapot tartalmaz, továbbiakat pedig régiónként az OH igazgatóságain, Budapesten a Kempelen Farkas Hallgatói Információs Központban, illetve bizonyos felsőoktatási intézményekben lehet beszerezni. A jelentkezési lap leadását követően június 3-ig kell benyújtani a már rendelkezésre álló dokumentumokat, az érettségit, nyelvvizsgát, felsőfokú végzettséget igazoló dokumentumokat pedig a sorrendmódosítás határidejéig, július 9-ig kell eljuttatni az illetékeseknek.

"A Felvi könyvek sorában egy úgynevezett Felvételi Tájoló is megjelenik, mely több kötetben, tudományterületenként ad leírást a meghirdetett szakokról, emellett pedig számos egyéb információt, például a munkaerőpiac vélekedését is tartalmazza" - mondta el Kerekes Gábor, az Educatio Kht. ügyvezetője.

Tájékoztatott továbbá: "2009 januárjától a www.felvi.hu/rangsor-ra kattintva mindenki a felsorolt szempontok között maga választhatja ki a számára fontos ismérveket és állíthatja össze a saját preferenciái alapján a sorrendet a felsőoktatási intézmények, szakok között."A sajtótájékoztatón egy hivatalos kiegészítő kötetről is szó esett, a Magyar Akkreditációs Bizottság december 5-én, illetve később, januárban meghozott döntései alapján elinduló szakok a mostani kiadványokba ugyanis nem kerülhettek bele - mondta el Manherz Károly. Emellett a doktori képzéseket nyomtatott formában ugyan nem, de elektronikus úton, a felvi.hu oldalon szintén megtekinthetik az érdeklődők.

A tájékoztatón a februárban induló képzések számadatairól Manherz Károly beszélt: az összesen 2670 fő jelentkező 11 százaléka felsőfokú szakképzésre, 34 százaléka alapképzésre, 55 százaléka pedig mesterképzésre nyújtotta be jelentkezését. Erre az időszakra mintegy 38 mesterképzést és 31 tanári szakképzést hirdettek meg az intézmények. A legnépszerűbbnek a műszaki képzések (29 százalék) bizonyultak, de a jelentkezők 26 százaléka tanári mesterszakokra jelentkezett.

(www.edupress.hu)