szerző:
Eduline

Hamarosan elérkezik a történelemérettségi napja. Abban az esetben, ha nem tudod, hogy fogod tudni négy év évszámait és eseményeit felidézni, összeírtunk neked pár hasznos tanácsot.

1. A történelem szerencsére korszakokból áll. Az utolsó napokban ne próbálj mindent átnézni. Fusd át a korszakok neveit, és csak azzal foglalkozz, amiről tényleg keveset tudsz.

2. Nézd át az előző évek történelemérettségijeit. A megoldókulcsokat is. Így láthatod, milyen feladatokat és hogyan kell megoldanod.

3. Vannak olyan témák, amelyekk a többinél gyakrabban bukkanak fel a történelemérettségin, ezeket érdemes jól átnézni. Ilyen az ókori Görögoszág és Róma, az Árpád-házi és vegyesházi királyok, a francia forradalom és az angol ipari forradalom, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc, az első és második világháború, a holokauszt és a rendszerváltás.

©

4. Vigyél magaddal atlaszt! Biztos találsz benne legalább egy olyan információt, ami segít a feladatsor megoldásában.

5. Figyelj a helyesírásra! Az alapvető helyesírási szabályok mellett a különböző személynevek és toporáfiai adatok pontosságára is figyelned kell. Ha elírsz egy fontos fogalmat, hiába érti a javító tanár, hogy mire gondoltál, nem adhat rá pontot.

6. Ha a feladathoz ábra is tartozik, jól vizsgáld meg. Nem véletlenül van ott, vagy használnod kell, vagy segíti az értelmezést.

7. Az esszé bevezetőjében helyezd el térben és időben az adott eseményt. Pontot is kapsz érte, és a saját dolgodat is megkönnyíted.

8. Az esszé írásakor mindig térj ki az eseményeket alakító tényezőkre, akkor is, ha a háttérben zajló folyamatokról van szó. Tehát ne csak felsorold az időpontokat és eseményeket, hanem próbáld összefüggésében bemutatni a témát.

Ilyen feladatokat kaptok az idei történelemérettségin - minden részlet egy helyen

Pár hét, és elkezdődik a végzős gimnazisták legnagyobb megmérettetése, az érettségi. Az idei középszintű töriérettségi feladattípusait szedtük össze nektek egy helyre, segítségül. A történelemérettségi írásbelije két nagyobb részből áll. Az első részben rövid kérdésekre kell válaszolni, a másodikban pedig két esszét kell megírni. Mind a két részben 50-50 a maximális pontszám.

9. Az esszéfeladatoknál minél több forrást használj. Hivatkozz a megadott forrásokra és az atlaszra is. Akár idézz belőlük. Sok pontot veszíthetsz, ha ezt nem teszed meg.

10. A esszéfeladatokban ugyanúgy használd a hármas tagolást, mint a magyarérettségin.