szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A felvételi lapok leadásának határideje pár nap múlva elérkezik, most megnézzük, hogy mi a teendő, ha már középiskolában tanultok, de iskolaváltáson gondolkoztok.

Arról már írtunk korábban, hogy milyen teendőitek vannak a felvételivel kapcsolatban, de előfordulhat olyan is, hogy iskolát szeretnétek váltani. Most annak jártunk utána, hogy kell-e tanulói adatlapot és jelentkezési lapot beküldenie annak, aki másik iskolában szeretne tanulni.

A tanulói jogviszony felvétel vagy átvétel útján keletkezik. A felvétel és átvétel jelentkezés alapján történik. A felvételről vagy átvételről az iskola igazgatója dönt. Ha már középiskolában tanulsz, akkor az átjelentkezés egy másik középiskolába kizárólag átvétellel történhet. Ennek módját és feltételrendszerét a fogadó középiskola igazgatója határozza meg.

Ha iskola igazhatója úgy határoz, hogy felvételiznetek kell az összes többi jelentkezővel azonos feltételek mellett a 9. évfolyamra, akkor be kell nyújtanotok a jelentkezési lapot és a tanulói adatlapot a KIFIR rendszerben. Arról, hogy a KIFIR rendszeren keresztül hogyan tudjátok beadni a felvételi lapokat itt írtunk korábban.

Ha az iskola igazgatója úgy dönt, hogy a KIFIR rendszeren kívül kívánja az átvételt intézni és maga határozza meg az átvétel körülményeit, akkor kérhet például különbözeti vizsgákat, nyelvi szintfelmérőket. Átvételre a tanév során – tehát szeptember 1. és augusztus 31. között – bármikor sor kerülhet.

Ha jelenleg nincs általános iskolában tanulói jogviszonyotok, akkor a felvételi lapok kitöltését nektek, illetve szüleiteknek kell önállóan kezdeményezni.

Így lehet egyénileg középiskolába jelentkezni - itt vannak a részletek

A középfokú felvételi eljárásban a felvételi lapok kitöltését főszabályként a jelentkező általános iskolája végzi. Azonban vannak kivételek és egyénileg is lehet középiskolába jelentkezni. Mutatjuk, hogyan.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!