szerző:
Eduline

Újabb tanulási tippeket hoztunk azoknak, akik a ZH- vagy vizsgaidőszakra, nyelvvizsgára vagy éppen az érettségre készülnek. Olyan könyvből mutatunk nektek részleteket, amely segíthet a tanulásban.

Célszerű variálni és kombinálni a különféle memorizálási technikákat - olvasható Carol Volderman: Segíts a gyerekednek! - Tanulási technikák lépésről lépésre című könyvében.

Memóriapalota

A memóriapalota módszere azt jelenti, hogy a megjegyzendő információkat hozzátársítod egy tárgyhoz vagy elképzelt helyszínhez. Akár a valóságban is körbejárhatsz a szobádban, és hozzáképzelheted a tárgyakhoz a megjegyzendő adatokat. Fontos, hogy az asszociáció érdekes vagy vicces legyen, mert így könnyebben rögzül.

©

Először döntsd el, milyen sorrendben fogod megjegyezni az információkat! Aztán az egyes tárgyakhoz társítsd a megtanulandó dolgokat. Ha lehet, minél plasztikusabban képzeld el.

Rímek

Egy másik nagyon jó módja a memorizálásnak, ha verset írsz a megtanulandó anyagról. A rímekre könnyen emlékszünk, elég csak az óvodában megtanult versikékre gondolni.Ha a saját rímedet alkotod meg, még könnyebben fogsz emlékezni rájuk, arról nem is beszélve, hogy ez a fajta tanulás még vicces is.

Tanulás post-itekkel

A post-iteket nagyon praktikusan lehet a tanuláshoz is használni. Mivel könnyen áthelyezhetők, bárhová tehetjük őket (az íróasztalra, egy naplóa, egy könyvbe), így valahányszor ráuk nézek, mindig eszedbe jut a ráírt, megtanulandó dolog. Kifejezetten alkalmas idegen szavak tanulásához: különböző tárgyakat lehet az adott idegen nyelven felcímkézni vele.

©

Tanulás hanganyagokkal

Amikor csukott szemmel hallgatsz valamilyen szöveget, aktiválódik a képzeleted. Így könnyebben alkotsz belső képeket, találsz ki memóriafogasokat. Egy másik nagy előnye, hogy hallgatás közben jegyzetelhetsz is, és ha kell, le tudod állítani a szöveget, hogy csak az írásra koncentrálhass, majd újraindíthatod. Ha többször, figyelmesen meghallgatod ugyanazt a szöveget, sokkal jobban beépül a hosszú távú memóriádba.

Ilyen a tökéletes időbeosztás a vizsgaidőszakban: hét hasznos tanács

Közeledik a vizsgaidőszak, egymást érik majd az írásbeli és a szóbeli vizsgák? Ma egy olyan könyvből hoztunk nektek részleteket, amely segíthet a tanulásban. Ha tanulási ütemtev szerint haladsz, mindig tudod, mit kell épp tanulnod vagy ismételned. Így nem halmozódik föl a tanulnivaló, és világosan látod a saját fejlődéseder is - olvasható Carol Volderman: Segíts a gyerekednek!

Tipp: Ha a tanulandó témában nincs jó elérhető hangyanag, készítsd el magadnak! Egy okostelefon vagy online szoftver segítségével fel tudod venni a szöveget, amelyet a könyvedből, jegyzeteidből, füzetedből olvasol fel. Játssz nyugodtan a hangoddal, a hangszíneddel, hogy ne legyen túl monoton a felvétel. Utána pedig hallgasd vissza magas újra meg újra.

Ismétlés videókkal

Az interneten rengeteg rövid oktatóvideó érhető el, amelyeket kiválóan lehet tanuláshoz haszálni. Ha nemcsak olvasod az információt, hanem látod és hallod is egyszerre, akkor sokkal jobban megtornáztatja az agyadat. Ráadásul ezek a videók gyakran nagyon érdekesek és látványosak, ami szintén hatékonyabbá teszi a memorizálást.

Ha még több tanulási tippre van szükséged, rendeld meg Carol Volderman: Segíts a gyerekednek! - Tanulási technikák lépésről lépésre című könyvét a HVG Könyvek oldalán.