szerző:
Eduline

Milyen testnevelőtanárnak tanulni Budapesten? Rátkai Petra, a budapesti Testnevelési Egyetem harmadéves osztatlan tanárszakos hallgatója mesélt az Eduline-nak.

Milyen volt az első éved?

Először is egy nagyon jó bulival, a gólyabállal kezdődött a szemeszter, amit Tatán szerveztek meg. Tele voltunk csapatépítő programokkal, el kell ismerni, hogy a TF nagyon jó bulikat rendez. Az első évben aztán megismertük az egyetem „menetét”. Nehéz volt a Neptun rendszerét megszokni, de segítséggel belerázódtunk. Minden elsős évfolyamnak tartanak tájékoztatást, hogy egy tanárnak mégis mi a feladata, mennyit keres és persze hogy az adott szak, amire jelentkezett, mire jó. Azért is fontos szerintem mert, ha esetleg rájössz 3 hónap után, hogy neked mégsem tetszik az adott szak, akkor még időben lehet változtatni.

Rátkai Petra

Milyen elvárásokkal érkeztél az egyetemre, ebből mi az, amit megkaptál? Mi az, amin változtatni lehetne?

Azzal az elvárassal érkeztem ide, hogy minél több új sportot ismerhessek meg. Szeretnék megfelelő szakember lenni és úgy kezdeni a munkámat, hogy ha akadályokba ütköznék, akkor megfelelően tudjam kezelni és megoldani azokat. Eddig sok új sportot próbálhattam ki, valamint érdekes dolgokat tanulhattam és tanulhatok az emberi szervezetről, magáról a mozgás tudományáról. Például az anatómiai, élettani, ortopédiai és sok más orvosi óráimon is. Ennek ellenére úgy gondolom, több olyan órát kellene tartani, amely a mindennapos testnevelésórákra készít fel. Egyébként volt olyan, hogy 20-25 tárgyat kellett felvennem egy félévben, mert csak 0-1-2 kreditesek. Az idei szemeszterben kapott az évfolyam egy körlevelet, amiben felkérték a hallgatókat, hogy fogalmazzák meg észrevételüket az oktatásról és javasoljanak megoldást. Még nem kaptunk hírt a döntésükről. Reméljük, lesznek apró változtatások.

Campusportré
Cikksorozatunkban utánajárunk, hol lazítanak, buliznak, pihennek, kirándulnak a különböző egyetemek és főiskolák hallgatói. Mit szeretnek az alma materben, és min változtatnának? Hol szoktak ebédelni, sportolni, barátokkal találkozni? Hetente egyszer mikrofonvégre kapunk egy-egy hallgatót.

Igénybe veszed az egyetemi sportolási lehetőségeket?

Igen, habár kevés időm van rá, mert a sok gyakorlás miatt mellőznőm kell az edzéseket, valamint sok edzést tartanak külön, amelyek miatt nincs szabad terem. Lehetőség van úszás, röplabda, kosár, kondi, szauna, kézilabda, birkózás, judozás, teqball, teniszezés közül válogatni. Minden harmadik óra után van ebédszünet, amely ,13:00-13:45-ig tart. Ekkor minden terem üres és lehetőség van külön az uszodában szaunázásra. Valamint minden reggel 7-8 (minden terem) között és 19-20:30-ig a torna-, judo- és birkózóteremben van lehetőség gyakorolni.

Melyik a kedvenc helyed a campuson?

Az „új épület” előtt van egy lépcsősor, ahol sok ember megfordul és társalog. Ezenkívül van még egy hely, ahova nagyon sokat járunk, az is az „új épülethez” tartozik, ami végülis csak egy öltöző, de lyukasórákon ott szoktunk ”bandázni” . Azok, akik kollégiumban laknak, szerencsések, mivel a kollégium a campus területén van, és bármikor fel tud menni a szobájába pihenni.

©

Hol szoktál ebédelni? Milyen jó helyek vannak az egyetem környékén?

Mivel én kolis vagyok és a kollégium a kampuszon belül van, így általában ott szoktam ebédelni. A kolin belül van menza, ahol kifejezetten finom ételeket szolgálnak fel teljesen megfelelő áron. A sulin belül van büfé is, ahol vannak elhelyezve mikrók, amelyeket bárki használhat.

Hova jártok bulizni?

Konkrét kocsmahelyünk nincs, mert megszűnt a régebbi Vádli nevű törzshely, de vannak hagyományos TF-es bulik szinte minden hónapban. Ezeket nagyon jó helyeken tartják, mint például a Kraftban, az Ötkertben vagy az Akváriumban. A gólyabálokat mindig nagyobb helyeken tartják, idén a Duna Palotában volt az ünnepség.

Kirándulás, kikapcsolódás? Mit ajánlasz Budapesten?

Szeretek a Budai Várba vagy a Mátyás-templomhoz menni, ezek közel is vannak hozzánk. Éjszaka nagyon szép Budapest, sokszor nem tudjuk eldönteni, hogy a budai vagy a pesti oldalt nézzük, miközben borozunk vagy forró csokit iszunk. Mi egyébként előbb kezdjük és később fejezzük be a sulit mert, minden hónapban van egy hét szünet, amit "K" hétnek hívunk. Az egyik hónap "K" hetén vannak táborok, amit például legutóbb a Normafára szerveztek, ami szép, zöld környék. Budapest nagyon szép és tele van lehetőségekkel nem csak munkahely terén, hanem sportolás terén is.

Amerre sodor minket az este, arra megyünk

Milyen az egyetemista élet a BGE-n? Györffy Márton, a Budapesti Gazdasági Egyetem elsőéves kereskedelem és marketing szakos hallgatója mesélt az Eduline-nak. Milyen volt az első féléved? Az első félévem nagyon gyorsan elsuhant, rengeteg új arc, élethelyzet. Nem tudnék egy konkrét dolgot mondani, legjobban azok a délutánok, esték maradnak meg, amelyeket olyan emberekkel tölthettem, akikkel érdemes.