szerző:
Eduline

Több ezer oktató és hallgató tüntetett szombat délután a Kossuth téren, a demonstrálók azt követelik a kormánytól, hogy írja alá a CEU működését biztosító megállapodást, szüntessen be minden felsőoktatási és kutatási cenzúrát.

17:37
Egy hétig a Kossuth téren maradnak

A tüntetés végén a szervezők emlékeztették a tömeget arra, hogy egy héten át éjjel-nappal beszélgetéseket, előadásokat, szemináriumokat tartanak majd, diákfórumokat is szerveznek a Kossuth téren.

17:27
"Nem akarok innen elmenni"

„Budapest az otthonom, nem akarok innen elmenni, úgyhogy a CEU-ügynek számomra nem lesz jó vége” – mondta Bognár Éva szociológus, aki a CEU dolgozóinak nevében szólalt fel. Hozzátette: személyesen élte át, hogy amikor a kormány egy tollvonással lehetetlenné teszi szakok, intézmények működését, akkor emberek lába alól húzzák ki a talajt.

Szijártó Imre a CEU-s hallgatók nevében szólalt fel, azt mondta, „nem normális, hogy egy egyetemet politikai okok miatt elzavarnak egy országból”. „Tömegével menekülnek a fiatalok az országból. És mit tesz erre Orbán Viktor? A még itthon maradt munkavállalók esztelen kizsákmányolásával akarja megoldani a munkaerőhiányt” – tette hozzá.

©

17:21

„A CEU-nak azért kell mennie, mert a CEU szabad légkörét nem tudják félelemmel megmérgezni. Mert a CEU példát mutat a tudomány szabad és független művelésére, a vélemény szabadságára, ami nélkül megfullad a tudomány és vele az emberiség is. Ha a CEU menne, az itt maradók osztályrésze mi lesz? Kiszolgáltatottság és megvetettség” – mondta Pásztor Erzsébet, az Oktatói Hálózat tagja.

17:15
"Barbár dolog"

„Barbár dolog a CEU kiűzése Magyarországról” – mondta Tarnay Kristóf, a Független Diákparlament koordinátora, aki felidézte az elmúlt évek oktatási döntéseit, például a 2012-es keretszámvágást és a diáktüntetéseket, a tankönyvpiac ledarálását, a társadalmi nemek szak betiltását. Hozzátette: az EU-ben egyedül nálunk csökken a diplomát szerzett emberek száma.

Tarnay Kristóf szerint össze kell fogni az olyan ügyekben, mint a CEU helyzete, a társadalmi nemek szak megszüntetése, a Corvinus-modell kérdése, de a kisebb ügyekben is, „amikor valaki egyedül áll az iskola vezetőjével szemben”.

17:08

„Mi, akik itt vagyunk, tisztában vagyunk néhány igazsággal. A CEU mindaddig megfelelt a törvényeknek, amíg a hatalom át nem írta a törvényt. Ezt a régió egyik legjobb egyetemévé tették. A most szétszedni próbált MTA-t éppen a jelenlegi rezsim alakította át korábban sikeresen” – mondta Szűcs Zoltán Gábor, az MTA kutatója, hozzátéve: a Corvinus átalakítását értelmetlen modellértékűnek nevezni, hiszen azt sem lehet tudni, hogy mi zajlik most ott.

16:58
"Kedves Orbán Viktor, nézegette mostanában az albérletárakat?”

Molnár Via, a Budapesti Corvinus Egyetem szociológia szakos hallgatója elsősorban a Corvinus átalakításáról beszélt. „Ki tudnám fizetni a tandíjat a jelenlegi szakomon? Nem. Problémát okozna a diákhitel kifizetése? Valószínűleg igen. Hátrányos helyzetű vagyok? Nem, sőt szerencsés vagyok” – utalt arra, hogy a tandíj nem csak a legszegényebbeket zárja el a felsőoktatástól. Hozzátette: „kedves Orbán Viktor, nézegette mostanában az albérletárakat?”

„Azt javaslom, ne nyugodjatok meg. Aggódjatok és háborodjatok fel. Vegyük észre, hogy ami történik, az mindannyiunk ügye. Elzavarják a CEU-t, és hirtelen ötlettől vezérelve nemzetközi csúcsegyetemmé teszik a Corvinust, miközben ellehetetlenítik az ELTE-t” – fogalmazott. "Emlékeztek még a 2012-es keretszámok drasztikus lecsökkentésére? Vagy a kulturális antropológia képzés megszüntetésére? Mikor kerül sor a szociológiára? És egyébként mióta mérik forintban a tudományok értékét? Azóta, mióta a hallgatók termékek Neptun-kóddal" - mondta.

16:44
"Én nem vagyok mozgalmár"

Tamás Gáspár Miklós filozófus, a CEU tanára az első felszólaló, aki szerint Magyarország szégyene, hogy a CEU-t elkergetik az országból, de ma este nem csak az oktatásért tüntetnek, hanem az új túlóraszabályozás ellen is. „Én nem vagyok mozgalmár, én még soha nem tartottam beszédet a Kossuth téren. Most mégis idejöttem, hogy megkérdezzem tőletek: értjük-e mindazt, ami körülöttünk zajlik. Hogy a társadalmi nemek szak betiltása csak része a felsőoktatás ostromának” – kezdte Kövér-Van Til Ágnes, a társadalmi nemek szak igazgatója.

©

Hozzátette: azért is jött, hogy emlékeztessen az anyagilag kivéreztetett tanszékekre, az elmúlt években megszüntetett szakokra és a CEU kiűzésére. Kövér-Van Til Ágnes szerint a kormány tömegeket szorít ki a felsőoktatásból azzal, hogy folyamatosan csökkenti a férőhelyek számát. „Ez az ország elhitte 1989 után, hogy a tanulás lehet a felemelkedés útja. És most azt mondják nekünk, hogy ez tévedés, hogy a sikeres élethez nem a gimnáziumon, az érettségin és a felsőoktatási tanulmányokon át vezet az út? Ezt a politikát látjuk kiteljesedni az állami felsőoktatás tervezett átalakításában” – fogalmazott.

„A felsőoktatás autonómiája, függetlensége mindannyiunk ügye. A tudomány és az oktatás szabadsága mindannyiunk ügye. A CEU mindannyiunk ügye. És ha most nem szólunk, később már nem lesznek olyanok, akik szólni tudnak vagy szólni mernek. Tényleg ilyen világot akarunk magunknak és a gyerekeinknek?” – zárta beszédét.

16:28
A Kossuth térre ért a tömeg eleje

A beszédek hamarosan kezdődnek - a tömeg vége ugyanis még csak az Akadémia utcában tart.

16:10
A CEU épületéhez ért a menet

A demonstrálók azt skanálják: "A CEU marad, Orbán megy" és "Szabad ország, szabad egyetem".

15:57
Eközben a Külügyminisztérium

A kormány már több Európán kívüli egyetem magyarországi működéséről írt alá megállapodást a felsőoktatási törvénynek megfelelően, egyedül a CEU körül folyik a hisztériakeltés, mert a "Soros-egyetem" abban érdekelt - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium szombaton az MTI-vel.

15:40
Vannak, akik nem csak ma demonstrálnának

Elfoglalják a Kossuth teret a tüntető egyetemisták? Egy hétig tartó demonstrációt szerveznek

Egy hétre elfoglalnák a Kossuth teret a "tudomány és oktatás szabadságáért" tüntetők. Ahogy már korábban írtunk róla, újabb felsőoktatási tüntetés tartanak szombat délután Budapesten, a szervezők többek között arra szólították fel a kormányt, írja alá a CEU-szerződést.

15:30

„A Corvinus az ELTE mellett van”, „A mi egyetemünk nem a ti befektetésetek”, „Szabad ország, szabad egyetem”, "Méltó munkakörülményeket" – többek között ilyen transzparenseket tartanak a demonstrálók. A menet eleje már elhagyta az Astoriát, és a Deák Ferenc tér felé tart.

15:25
"Most a kormány az egész magyar felsőoktatást akarja elfoglalni"

„2013-ban a diákok elfoglalták a BTK-t, most a kormány az egész magyar felsőoktatást akarja elfoglalni. Az ország legnagyobb egyetemén nincs pénz kísérletek, a kormány nemrég pedig bezáratott egy szakot is, a társadalmi nemek szakját. Az ELTE BTK több tanszékének oktatói is kiálltak a mai demonstráció mellett, és korábban a CEU mellett is, ezért ők azóta támadásoknak vannak kitéve” – mondta a menet egyik vezetője az ELTE bölcsészkara előtt.

15:20
A Kossuth téren lesznek beszédek

A Kossuth téren felszólal Kövér-Van Til Ágnes, az ELTE társadalmi nemek tanulmányának igazgatója, Szűcs Zoltán Gábor, az MTA munkatársa, Szíjártó Imre, szervező, a CEU diákja Tamás Gáspár Miklós, filozófus és a CEU vendégtanára, valamint Molnár Via, a Corvinus diákja.

15:10
Több százan vonulnak

Több százan gyűltek össze a Fővám téren, ahonnan a menet három órakor indult el a Vámház körúton. A résztvevők időről időre a korábbi diáktüntetésekről ismerős rigmust skandálják: „szabad ország, szabad egyetem”, "semmit rólunk nélkülünk" és "nem hagyjuk".

©

15:00
Miért tüntetnek?

„November 24-én már csak egy hét fog elválasztani minket a CEU Budapestről való kiűzésétől. A támadás a CEU ellen egyben támadás a tudományos és oktatási szabadság, a jogállam, az egyetem 1500 oktatója és alkalmazottja, sőt az Európa alapköveit jelentő demokratikus alapértékek ellen” – olvasható a megmozdulás Facebook-oldalán.

A szervezők hárompontos követeléslistát tettek közzé, felszólítják a magyar kormány, hogy

1.) Írja alá a CEU-szerződést
2.) Szüntessen be minden felsőoktatási és kutatási cenzúrát
3.) Biztosítson minőségi, hozzáférhető, független és megfelelően finanszírozott oktatást és kutatási lehetőséget