szerző:
Eduline

Szombat éjfélig több mint 17 ezren jelezték a Facebookon, hogy ott lesznek a lex CEU miatt szervezett budapesti tüntetésen. A szervezők mindenkitől azt kérik, kék ruhában érkezzenek a demonstrációra.

©
"Alig két hete nem gondoltuk volna, hogy az ország egyik legjobb egyeteméért kell utcára vonulni, de a kormány egy hét alatt ellehetetlenítette a CEU-t. Nobel-díjasok, nemzetközi és hazai egyetemek, nemzetközi és hazai tudósok sora állt ki a CEU-ért, de ez egyelőre kevés.  A CEU megtámadása és a tervezett civil törvény bizonyítja, hogy a kormány retteg a gondolkodó emberektől, a kritikától és a vitától. Mindent megtesznek, hogy a sajátjuktól eltérő véleményt és gondolatot elhallgattassák" - írják a szervezők a tüntetés Facebook-oldalán.

A tüntetésre érkezőket fél ötre várják a Várkert Bazárhoz, a szervezők arra kérik a résztvevőket, hogy ha tehetik, kék ruhát viseljenek - a kék ugyanis a CEU színe, az "i stand with ceu" kitűzők és transzparensek is kék színűek.

Hozzáteszik: "egymás után kétszer, alig órák alatt több ezres tömeg állt ki az egyetemért, és a magyar oktatásért. Az egyetemi autonómiáért és a magyar szabadságért. Tudjuk, hogy a kormány egyetlen dologtól fél, az erőtől, a tömegtől. Áder Jánosnak hétfőig van lehetősége az Alkotmánybíróság elé küldeni ezt a törvényt. Vasárnap mutassuk meg neki, hogy mi a helyes döntés! És mutassuk meg az Alkotmánybíróság tagjainak is, hogy egyetlen helyes döntés van: Kiállni a szabad oktatásért, az egyetemi autonómiáért és a gondolkodás szabadságáért".

Friss ranglistán a CEU: ismét a legjobbak közé került a kormány által bezárásra ítélt egyetem

A Közép-európai Egyetem (CEU) a 39. a világ legjobb 50 évnél fiatalabb egyetemeinek rangsorában a Times Higher Education mai bejelentése szerint. A kétszázas listán a CEU az egyetlen magyar intézmény. A ranglistát a svájci École Polytechnique Fédérale de Lausanne vezeti, második a hongkongi műegyetem. Az első tízben csak európai és ázsiai intézmények szerepelnek.