szerző:
Eduline

A mindenkit (de tényleg mindenkit) megbuktató prof, a december 27-re és január 2-re vizsgát hirdető oktató, a vizsga előtt siránkozó csoporttárs - többek között őket kell elkerülnötök, ha nyugodtan szeretnétek végigcsinálni a téli vizsgaidőszakot.

1. A paragép csoporttárs

Vizsga előtt: nem tudok semmit, meg fogok bukni!
Vizsga után: csak két pontot veszítettem!

Mindenkinek van egy-két ilyen csoporttársa. Ő pánikol a legjobban, pedig két hétig mást sem csinált, mint magolt reggeltől estig. Elhiteti veletek, hogy sorstársak vagytok, mert ő aztán nem tud semmit. Akkor jön a meglepetés, amikor tételkidolgozás közben végighallgathatjátok, hogyan rukkol elő egy fél tanulmánykötetre elegendő infóval.

2. A mindenkit megbuktató prof

Akinél tényleg megbukik a fél évfolyam. És nem csak azért, mert nehéz a tantárgy. Ő az, aki félmosollyal fogadja azokat a hallgatókat, akiknek az előző félévben, tavaly, másfél éve, két éve is szerencséjük volt találkozni vele ugyanazon a vizsgán.

3. A pedál

Aki mellett mindig felkészületlennek érzitek magatokat, mert nemhogy kívülről vágja a tananyagot, de még az ajánlott (?) olvasmányon is átrágta magát, sőt a tanárral XY elfeledett munkásságáról beszélget lazán a vizsga előtt. Kerüljétek el, nem tesz jót az önbizalmatoknak.

4. A kísértő

A srác a szomszéd koliszobából, az unokatestvér, a volt osztálytárs, aki a legnagyobb magolás közben állít be, és hív el sörözni ("csak egyet, egy óra múlva már itthon is vagy"). Csakhogy azt az egy sört/fröccsöt/koktélt mindig követi egy második és harmadik, így egyszer csak azon kapod magad, hogy már hajnal három van, és másnap vizsga.

5. Az ünneprontó tanársegéd

Akinek egyetlen ünnep sem számít. Vizsga január 2-án (alig másfél nappal az év legzajosabb éjszakája után?) vagy december 27-én? Simán jöhet!

Így tanulhattok gyorsabban és hatékonyabban: öt tanács a vizsgaidőszakra

Újabb tanulási tippeket hoztunk azoknak, akik a ZH- vagy vizsgaidőszakra, nyelvvizsgára vagy éppen az érettségre készülnek. Olyan könyvből mutatunk nektek részleteket, amely segíthet a tanulásban. Célszerű variálni és kombinálni a különféle memorizálási technikákat - olvasható Carol Volderman: Segíts a gyerekednek! - Tanulási technikák lépésről lépésre című könyvében.