szerző:
Eduline

Elutasítja az orvosok röghöz kötését a Magyar Rezidensszövetség. A már végzett orvosok pedig 5-700 ezer forintos fizetést tartanának elfogadhatónak – írja a Népszabadság.

©

Elutasítja az orvosok röghöz kötését a Magyar Rezidensszövetség. Dénes Tamás, a szervezet elnöke erről kedden az Önkormányzati Egészségügyi Napok konferenciáján beszélt. Mint mondta, őket is meglepte Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár bejelentése, miszerint a kormány ugyan folytatná az egészségügyben az orvosi bérek rendezését, de szigorú feltételeket szabna - írta a Népszabadság.

Az államtitkár által elmondottak szerint ugyanazok a feltételek vonatkoznának a végzett orvosokra, mint a rezidensekre. Azaz a rezidensekkel kötött alkuhoz hasonlóan vállalniuk kellene, hogy közalkalmazottként hazai intézményben vállalnak munkát, továbbá hogy nem fogadnak el hálapénzt. Az emelés ajánlott mértékét – a száz-kétszázezer forintot – is csak „kezdő lépésként" tartják elfogadhatónak.

Dénes beszélt arról is, hogy saját felmérésük szerint az orvosok minimálisan a mostani keresetük háromszorosát tartanák elfogadható jövedelemnek. Ez a gyakorlatban öt-hétszázezer forintos nettó bért jelentene. Az elégtelen bérezés miatt még mindig nem sikerült megállítani az orvosok elvándorlását.

Még több cikket a rezidensek helyzetéről itt találtok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!