szerző:
Eduline

A QS különböző szempontok alapján összeállította a hallgatók számára legolcsóbb városok listáját. Magyar nem jutott fel a top városok közé.

A QS összeállította a legolcsóbb városok listáját. A listát aszerint állították össze, hogy hol kaphatnak minőségi oktatást, élhetnek gazdag társadalmi életet, valamint mely városok nyújthatnak kulturális élményeket, hol megfizethető a tandíj és milyenek a megélhetési költségek. A megélhetés költségeit négy mutató szerint számították ki: a tandíj összege (ennek értékét háromszorosan vették), a Big Mac-érték (hány órát kell dolgozni, hogy meg tudj venni egy Big Macet), az iPad-érték és a Mercer megélhetési index szerint (ebben megnézik, hogy mennyibe kerül a szállás, a közlekedés stb.). A teljes listát itt találjátok.

 

©

1. Kuala Lumpur

Az első helyen Kuala Lumpur végzett, mely annak köszönheti győzelmét, hogy a megélhetési költségek tekintetében majdnem maximális pontot kapott. Az élet viszonylag olcsó a malajziai városban, a tandíjak pedig (viszonylag) alacsonyak – átlagban 3900 dollár évente. A város három egyeteme is benn van a világ top 800 intézménye között.

 

©
2. Varsó

Hallgatói szempontból Varsót választották meg Európa legolcsóbb, legélhetőbb városának. A tandíjak 3400 dollár körül mozognak évente, ám a lengyel hallgatóknak, valamint azoknak, akik lengyelül tanulnak, ingyenesek.

 

3. Hsinchu

A tajvani városról talán nem sokan hallottak, pedig ezt ajánlják mindenkinek, aki kínait szeretne tanulni, de nem akar a túlságosan nyüzsgő, zsúfolt Tajpejbe menni.

 

©

4. Berlin

Németország már a harmadik legnépszerűbb ország, ahová külföldi hallgatók jelentkeznek. Ezen a listán azért szerepel előkelő helyen, mert mindenki számára ingyenes az oktatás. Bár a megélhetés drágább, az életminőséghez képest még mindig olcsónak mondható.

 

©

5. Tajpej

Bár Tajpej a Mercer-index alapján középmezőnynek számít (214 városból a 41. eszerint a mérőszám szerint), viszont a kulturális élet és a viszonylag alacsony tandíjak miatt mégis felkerülhetett az olcsóbb városok közé.

A QS világranglistát is szokott közölni a legjobb egyetemekkel, amelyen többnyire szerepelnek magyar intézmények is. Ezeket itt nézhetitek meg.