szerző:
Eduline

Ahogy arról szerdán beszámoltunk, hat magyar egyetem került fel a CWUR 2014-es világrangsorára. De hogyan teljesítenek az itthoni felsőoktatási intézmények a többi listán? Utánajártunk - rangsorról rangsorra.

Több rangsor szerint is a Harvard a világ legjobb egyeteme
©

Quacquarelli Symonds (QS)

A Quacquarelli Symonds (QS) 2013/2014-es felsőoktatási világrangsorára négy magyar egyetem került fel: a Szegedi Tudományegyetem az 501-550., az Eötvös Loránd Tudományegyetem az 551-600., a Debreceni Egyetem a 601-650., a Budapesti Corvinus Egyetem pedig a 651-700. helyet szerezte meg.

A listát - amelyet a a Massachusetts Institute of Technology (MIT) vezet - többek között az oktatók és a hallgatók aránya, az intézményhez köthető tudományos munkák idézési gyakorisága, a munkaadók véleménye, a nemzetközi kapcsolatok, a külföldi hallgatók és oktatók száma alapján állítják össze. A rangsorról itt olvashattok.

A tematikus QS-rangsorokra öt magyarországi intézmény képzései kerültek fel. A Közép-európai Egyetem (CEU) filozófiai, illetve politikatudomány és nemzetközi kapcsolatok képzése az 51-100. helyig jutott. A Szegedi Tudományegyetem modern nyelvtudományi képzése a 101-150. helyet szerezte meg, míg a Debreceni Egyetem hasonló szakjai a 151-200. helyen végeztek. 151-200. helyet szerzett az Eötvös Loránd Tudományegyetem matematikai, illetve a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem informatikai és építőmérnöki képzése.

A tematikus listákban a munkáltatói és az akadémiai szféra értékelését, valamint a tudományos munkák idézettségét és számát veszik figyelembe.A részleteket itt olvashatjátok, a legjobb ázsiai intézmények listáját pedig itt találjátok.

Times Higher Education (THE)

A Times Higher Education évről évre több, különböző módszertannal készülő listát is közzé tesz. A 2014-es, akadémikusok és professzorok véleménye alapján összeállított listát a Harvard, a MIT és a Stanford vezeti, míg a kutatók tudományos tevékenysége, az oktatási-tanulmányi teljesítmény, az innovációs eredmények és a nemzetközi vonzerő alapján készült rangsor élén a California Institute of Technology, a Harvard és az Oxford áll.

Erre a rangsorra magyar egyetem nem került fel, a feltörekvő országok legjobb intézményeit rangsoroló THE-listán azonban a Semmelweis Egyetem és a Debreceni Egyetem a 60., míg a Szegedi Tudományegyetem a 93. helyet szerezte meg. Részletek itt.

Center for World University Rankings (CWUR)

A Center for World University Rankings (CWUR) 2014-es világrangsorán hat magyar egyetemet találtunk: az Eötvös Loránd Tudományegyetem a 371., a Semmelweis Egyetem az 598., a Debreceni Egyetem a 673., a Szegedi Tudományegyetem a 712., a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a 811., a Pécsi Tudományegyetem pedig a 862. helyet szerezte meg.

A listát - amelyet az amerikai Harvard vezet - többek között az oktatás minősége, a végzett hallgatók elhelyezkedése, az oktatók kiválósága, a publikációk száma, az idézési arány, a szabadalmak száma alapján állítják össze. A rangsorról itt olvashattok részletesen.

Leideni rangsor

A leideni egyetemen működő Centre for Science and Technology Studies 2014-es világrangsorában is öt magyar intézmény szerepel: az Eötvös Loránd Tudományegyetem az 540., a Semmelweis Egyetem az 541., a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a 561., a Debreceni Egyetem a 698., míg a Szegedi Tudományegyetem a 707. helyen végzett.

A rangsort, amelyet az oktatók kutatói tevékenysége, publikációik száma és idézettsége alapján állítanak össze, a Rockefeller, az MIT és a Harvard vezeti. A részleteket itt találjátok.

A magyarországi intézmények közül a legtöbb nemzetközi listára - az ELTE mellett - a Szegedi Tudományegyetem került fel
©

Academic Ranking of World Universities (ARWU)

A sanghaji ARWU 2013-as rangsorában az az Eötvös Loránd Tudományegyetem fizika szakja a 101-150. helyet szerezte meg. Az összesített világrangsorban - amelyet a Harvard, a Stanford és a Berkeley vezet - az ELTE a 301-400., a Szegedi Tudományegyetem a 401-500. helyen végzett. A listát az oktatók és az egykori hallgatók szakmai elismertsége, a publikációk száma és idézési gyakorisága alapján állítják össze. Részletek itt.

SCIMAGO

A 2013-as SCIMAGO-rangsorra, amelyet többek között az idézési arány, illetve a legbefolyásosabb folyóiratokban megjelent tanulmányok száma alapján állítanak össze, nyolc magyar intézmény is felkerült. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a 633., a Semmelweis Egyetem a 701., az Eötvös Loránd Tudományegyetem a 785., a Szegedi Tudományegyetem a 786., a Debreceni Egyetem a 859., a Pécsi Tudományegyetem az 1209., a Szent István Egyetem az 1935., a Közép-európai Egyetem pedig a 2594. helyet szerezte meg. A részleteket itt olvashatjátok.

Financial Times

A brit Financial Times című napilap általános menedzsmentismereteket nyújtó mesterszakokat rangsoroló, 2013-as listáján a Budapesti Corvinus Egyetem vezetés és szervezés mesterképzése a 68. helyet szerezte meg. Részletek itt. A Financial Times egy másik, 2014-es listája alapján a világ legjobb MBA-képzéséért a Harvardra kell jelentkezni: a részleteket itt találjátok.

Európai Bizottság

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) fordító és tolmács mesterképzése az idén már második alkalommal kapta meg az Európai Bizottság "európai mesterszintű fordítóképzés" - European Master's in Translation - minősítését. A bizottsághoz 114 pályázat érkezett, Magyarországról egyedül az ELTE képzése került fel a listára.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!