szerző:
Eduline

A kiemelkedő teljesítményű hallgatók tíz hónapon keresztül havi 40 ezer forintos juttatást kaphatnak, ha elnyerik a nemzeti felsőoktatási ösztöndíjat. Sok helyen megkezdődött a jelentkezés a 2018/19 tanévre, ugyanis számos egyetem közzétette már a pályázati felhívást.

©

A tájékoztató szerint a nemzeti felsőoktatási ösztöndíjról szóló pályázatot a felsőoktatási intézmény írja ki, a pályázásra kellő időt biztosítva, a benyújtási határidőt legalább 30 nappal
megelőzően, az intézményben szokásos módon közzéteszi a pályázati felhívás. Számos egyetem közzétette már a pályázatról szóló felhívásukat, ugyanis a leadási határidő június végére, július első napjaira esik - egyetemenként, akár karonként eltérő módon.

A legtöbb egyetemen Tanulmányi Hivatalában kell benyújtani a pályázatot, de van, ahol például elektronikusan, a Neptunon keresztül kell. Ezért mindenképpen nézzétek meg az egyetemetekhez vagy karotokhoz tartozó felhívást.

A nemzeti felsőoktatási ösztöndíjra mind az államilag támogatott, mind az önköltséges formában pályázhatnak hallgatók, a juttatást azonban csak azok a nappali tagozatos alap-, osztatlan vagy mesterszakosok kaphatják meg, akik legalább két félévre bejelentkeztek és minimum 55 kreditet megszereztek egyetemükön.

Felsőoktatási intézményenként az államilag támogatott, teljes idejű alapképzésen, mester- vagy osztatlan szakon tanulók számának 0,8 százaléka kaphatja meg az ösztöndíjat, egyetemenként-főiskolánként legalább egy hallgató - olvasható a kormány.hu-n közzétett tájékoztatóban.

Nem változik az ösztöndíj összege: jövőre is 40 ezer forintot kapnak a legtehetségesebb egyetemisták

A következő tanévben nem változik a nemzeti felsőoktatási ösztöndíj - a korábbi köztársasági ösztöndíj - összege, a kiemelkedő teljesítményű hallgatók tíz hónapon keresztül havi 40 ezer forintos juttatást kaphatnak. A nemzeti felsőoktatási ösztöndíjra mind az államilag támogatott, mind az önköltséges formában tanulók pályázhatnak, a juttatást azonban csak a nappali tagozatos alap-, osztatlan vagy mesterszakosok kaphatják meg, ha már legalább két félévre bejelentkeztek és minimum 55 kreditet megszereztek.