szerző:
Eduline

Mesterképzésre jelentkeztek? Tudjátok, hogy mennyire eltérőek a felvételi eljárások egyetemenként? Megnéztünk három népszerű képzést.

©

A Felvi információi szerint felsőoktatási intézményenként és meghirdetett képzésenként külön-külön kell utánanézni annak, hogy az adott felsőoktatási intézmény milyen pontszámítási módszert alkalmaz. A legtöbb helyen felvételi elbeszélgetésen (vagy vizsgán) kell részt venni, valamint egy motivációs levél leadása is kötelező lehet.

Megnéztük, hogy a 2017-es legnépszerűbb mesterszakok közül milyen különböző felvételi vizsgákon kell részt venni: a marketing, a gépészmérnöki és a kommunikáció- és médiatudomány mesterszak követelményeit ismertetve mutatjuk be a különböző eljárásokat.

Vizsga, vizsga, vizsga

A marketing esetében - a Corvinuson - van aírásbeli vizsga (megadott tananyaggal), illetve egy szakmai és motivációs szóbeli beszélgetésen is részt kell venni, ahol szintén megadnak témaköröket, amelyekből érdemes alaposan felkészülni. Ebben az esetben minden leírás megtalálható feketén-fehéren, ezeket nagyon fontos szem előtt tartani és készülni rájuk.

Szakdolgozatvédés újra?

A gépészmérnöki mesterszakhoz egy felvételi beszélgetésen kell részt venni - a BME esetében -, ahol a szakdolgozat ismertetésére kerül sor. Ehhez már korábban el kell küldeni a dokumentumot.

Csatolandó dokumentumok

A kommunikáció- és médiatudomány mesterszak - az ELTE-n - két szakaszra bontja felvételijét: egy írásbeli és egy szóbeli szakaszra. Az írásbelihez szükséges egy szakmai önéletrajz, egy motivációs levél és egy tudományos dolgozat, a szóbelin pedig ezek megvitatása zajlik majd.

A szakmai önéletrajz elkészítéséhez nagy segítség lehet ez a cikkünk. A lényeg, hogy a továbbtanulás szempontjából releváns tevékenységek feltétlenül kerüljenek bele az önéletrajzba.

A motivációs levélben ismertetni kell, hogy miért akartok az adott mesterképzésre járni, az eddigi tanulmányaitokból érdemes kiemelni a számotokra legérdekesebbeket, és értelemszerűen a jövőbeli tervekről is jó, ha írtok, például arról, hogy milyen témával szeretnétek foglalkozni akár a mesterképzési szakdolgozatotokban. A lényeg, hogy valóban rólatok szóljon, legyen személyre szabott, nem kell elismételni benne, amit már az önéletrajzotokban megírtatok, tehát a motivációs levél egyfajta kiegészítő, személyesebb levél kell, hogy legyen.

A 2018-as felvételiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.

Felvételi: ilyenek a pontszámítási szabályok a mesterképzéseken

Milyenek a pontszámítási szabályok a mesterszakos felvételin? Milyen szempontok alapján rangsorolják a jelentkezőket? A mesterszakos felvételinek nincsenek olyan egységes szabályai, mint az alap- és osztatlan szakos felvételinek - a pontos szabályokról ezért az adott MA- vagy MSc-képzést indító intézménynél kell keresnetek. Van azonban néhány közös, minden egyetemre-főiskolára érvényes szabály.