szerző:
Eduline

Belekóstolnátok a nyáron egy újabb tudományterületbe, vagy csak kíváncsiak vagytok, milyen lehet a világ leghíresebb egyetemeinek professzoraitól tanulni? Íme, ezek a legjobb, ingyenes online kurzusokat kínáló oldalak.

1. Coursera

A Coursera oldalán 122 egyetem több mint 1000 kurzusa közül válogathattok, a legtöbb a bölcsészet- és a társadalomtudomány, az üzlet és menedzsment, illetve az egészség és társadalom területén indul, de több tucatot találhattok a filmmel és zenével, a programozással vagy a joggal kapcsolatban is.

A kurzusokra regisztráció után jelentkezhettek. Az előadásokról videók készülnek, ezeket nézhetitek meg, majd különböző feladatokat, teszteket kell megoldanotok a témával kapcsolatban. Van olyan kurzus, amely egy adott időpontban kezdődik és néhány hétig tart - ezekre hetente egy adott óraszámot kell szánnotok -, a többit azonban azonnal elérhetitek.

A Courserán több mint ezer kurzus közül válogathattok
©

A University of Californián tanulási módszereket sajátíthattok el, a California Institute of Technology (Caltech) kurzusával az univerzum keletkezéséről tanulhattok, a Columbián a fenntartható fejlődésről hallgathattok, a Pekingi Egyetemen pedig egy kezdőknek szóló kínai nyelvtanfolyamot végezhettek el.

A legtöbb kurzus angol nyelven indul - magyar nyelvű sajnos nincs, de a kínai, spanyol, portugál, francia és orosz bőven. Ha gondot okoz a beszélt nyelv megértése, több olyan kurzust találtok, amelynek a videóit angol felirattal nézhetitek meg. A sikeres teljesítésről a legtöbb esetben egy tanúsítványt is kaphattok.

2. edX

A másik nagy online egyetemi platform az edX, amelyen viszont a - bölcsészettudományok mellett - a műszaki tudományok és az informatika területén indul a legtöbb kurzus. Ez nem is csoda, hiszen az oldalt a Massachusetts Institute of Technology (MIT) és a Harvard indította, az ötletgazda pedig az MIT számítástechnika-tanára, Anant Agarwal volt. Jelenleg körülbelül 70 intézmény 576 programja közül válogathattok, de például a Microsoft is indít programozói tanfolyamokat.

A Queenslandi Egyetemen a nyelvtani tudásotokat és a stílusotokat fejleszthetitek angolból, a Harvardon a számítástudományba vagy éppen az amerikai közigazgatás működésébe nyerhettek betekintést, a Valenciai Egyetemen pedig kezdő spanyol nyelvi kurzuson vehettek részt.

A The Chemistry of Life kurzus videóelőzetese
©

Itt is van olyan kurzus, amelynek az indulására még várnotok kell, de olyan is, amelyet azonnal elérhettek, és amelyben a tanulásra fordított időt magatok oszthatjátok be. A legtöbb tanfolyam angolul indul, de kínaiul, spanyolul és franciául is találtok néhányat. Angol nyelvű felirat itt is sok kurzusnál elérhető.

A kurzusokra regisztráció után jelentkezhettek be. Videókat nézhettek meg, online laboratóriumokban dolgozhattok, és tesztekkel ellenőrizhetitek a tudásotokat.

3. Iversity

A 2013-ban indult Iversity az európai Coursera szeretne lenni, amelyhez eddig olyan intézmények csatlakoztak. Az oldalon ngolul, németül, spanyolul és oroszul találhattok kurzusokat, egyelőre néhány tucat közül válogathattok.

A Padovai Egyetemen az internetes zaklatás pszichológiai vonatkozásairól vagy az emberi jogokról, a Global Labour University-n pedig a globális gazdaság korszakának munkavállalói jogairól tanulhattok, de találtok kurzust a politikafilozófiáról vagy éppen arról is, hogyan kell felépíteni egy zenei karriert.

Regisztrálnotok itt is kell. A kurzusok 1-3 hónapig tartanak, és hetente 3-9 órát kell szánnotok rájuk. A tananyagot ingyen érhetitek el, a kurzus végén kitölthető tesztért és a sikeres teljesítésről szóló igazolásért azonban sok esetben fizetnetek kell.

4. Open Education Europa

Az Európai Bizottság tavaly indította el az Open Education Europa oldalt, amely az ingyenes online kurzusokat gyűjti össze. Az oldal nyelvét magyarra vagy az unió bármely más nyelvére is átállíthatjátok.

Magyarországról még csak a Miskolci Egyetem töltött fel anyagokat, majdnem 400 kurzust találtok viszont angol nyelven, több mint százat pedig franciául, spanyolul és olaszul. A legtöbb tanfolyam a tudomány és technológia, illetve a társadalomtudományok területén indul, a felsőoktatás mellett pedig szakképzési, középiskolai és felnőttoktatási kurzusok is szerepelnek az oldalon.

Tanuhattok az angol irodalomról, az újságírásról, az emberi jogokról, vagy éppen a gyermekpszichológiáról. Ha kiválasztottatok egy kurzust, az oldal egy adott intézmény honlapjára irányít titeket, ahol el is kezdhetitek a tanulást.

5. Egyetemi honlapok

Több világhírű egyetem a saját oldalán is gyűjti az ingyenesen elérhető kurzusait: a Stanfordét itt találjátok, a Harvard képzéseit itt nézhetitek meg, a Yale online képzéseit itt böngészhetitek, a Berkeley kurzusait itt, az MIT online tanfolyamait pedig itt találjátok. A University of London ingyenes podcastjait itt, az Oxfordi Egyetem kurzusait pedig itt érhetitek el.

Nyelvtanulás teljesen ingyen

A legjobb oldalak nyelvtanuláshoz

Öt szuper mobilapp

Ingyenes, online szintfelmérő tesztek

Így készülhettek fel a nyelvvizsgára pár hónap alatt

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!