szerző:
Eduline

Négy magyar egyetem is felkerült a legfrissebb világrangsorra. 2017-ig több változásra is készülniük kell az érettségizőknek, az Emberi Erőforrások Minisztériuma pedig az alapfokúnál is alacsonyabb szintű nyelvvizsgát vezetne be. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a tanárszakosok ösztöndíjáról és a szeptember 1-jén bevezetett pedagógus-életpályamodellről. A hét hírei és cikkei.

©

Itt a legújabb QS-rangsor

Négy magyar intézmény, a Szegedi Tudományegyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem és a Budapesti Corvinus Egyetem került fel a Quacquarelli Symonds (QS) 2013/2014-es felsőoktatási világrangsorára - igaz, a legújabb felsőoktatási stratégiában célként kitűzött top 200-tól az összesített listában még messze vannak. A részleteket itt olvashatjátok.

Így változik az érettségi a következő években

2014-től a legtöbb tárgyból már nem lehet előrehozott érettségit tenni. Megszűnik több vizsgatárgy, a 2016-ban érettségizőknek pedig már kötelező lesz az 50 órás közösségi szolgálat. A részleteket itt találjátok. Nyilvánosságra hozták azoknak a tárgyaknak a listáját, amelyekből emelt szinten érettségizhettek 2014-ben: itt nézhetitek meg.

Részletesen a pedagógusbérekről

2013. szeptember 1-jén lépett életbe a pedagógus-életpályamodell, amelynek része a bérezés átalakítása, az előmeneteli rendszer megváltoztatása és a kötött munkaidő növelése is: az intézményvezető a heti 40 órából 32-vel rendelkezhet, ebből 22-26 órát kell neveléssel-oktatással tölteni: a részleteket itt olvashatjátok. Hány tanárt, asszisztenst, titkárt vehetnek fel az iskolák? Cikkünket itt találjátok.

Bár a tanárok alapbére átlagosan 34 százalékkal nőtt, megszűnt több pótlék, illetve a túlóra- és helyettesítési díj, ami miatt akár 30 ezer forinttal is csökkenhet egyes pedagógusok jövedelme. A pótlékokról itt olvashattok részletesen, a minősítő vizsgákról szóló cikkünket pedig itt találjátok. Akkor is változik a tanárok bére, ha nem írják alá az új szerződést: erről itt olvashattok.

Szeptember 1-jén bevezették a pedagógus-életpályamodellt: változik a tanárok bérezési rendszere
©

Ösztöndíj tanárszakosoknak

Kiírták a pályázatot a Klebelsberg Képzési Ösztöndíjra, amelyre olyan hallgatók jelentkezhetnek, akik idén valamelyik új, osztatlan tanárszakon kezdték meg a tanulmányaikat. Az ösztöndíj feltétele a későbbi munkavállalás pedagógus munkakörben. A részleteket itt olvashatjátok.

Jön az alapfokúnál is könnyebb nyelvvizsga?

Új, A2-es szintű, államilag elismert vezetne be az Emberi Erőforrások Minisztériuma - a jelenlegi alapfokú vizsga B1-es szintű. Az újítással a tárca elsősorban a szakiskolai tanulókat célozná meg: szerintük a bizonyítvány megkönnyítené a külföldi munkavállalást is, nyelvtanárok szerint azonban ilyen szintű nyelvtudással nem lehet boldogulni. A részleteket itt találjátok.

Nyelvizsgakörkép

Mennyibe kerülnek a legnépszerűbb nyelvvizsgák? Milyen feladatokra számíthattok? Hol kaptok államilag elismert, illetve nemzetközi bizonyítványt? Cikksorozatunk legújabb, a Goethe Institut nyelvvizsgáit bemutató részét itt találjátok.