szerző:
Eduline

Számos ponton megengedőek a magyar fiatalok a munkáltatókkal szemben. Nem várnak el azonnal magas fizetést, csak az alapbér legyen kielégítő, valamint az ingyen túlóra is belefér a többségnek, ha látják, hogy megéri a cégnél dolgozni. Ez persze nem jelenti azt, hogy nincsenek elvárásaik, a jövő munkaadóinak nagyon sok dologra kell figyelniük, ha meg szeretnék tartani a fiatal munkaerőt.

©

A stockholmi székhelyű Universum Global 28 éve vizsgálja az egyetemisták és főiskolások pályaválasztási, munkakeresési és vállalkozási szokásait a világ 57 országában. Az idei évben 36 állami és magánfenntartású magyarországi felsőoktatási intézmény 7291 egyetemistáját keresték fel a témában, mely kutatási anyagot az Eduline rendelkezésére bocsátották.

A válaszadó hallgatók eloszlása a különböző tudományterületek között a piaci viszonyoknak is megfelelő: 1874 hallgató válaszolt az üzleti és kereskedelmi területről, 1484 a mérnöki, 619 az információs technológiai ágazatból, 859 természettudományos területről. Együttesen 1437-en reagáltak a bölcsész, művészeti és oktatási ágazatból, 374-en a jogi, valamint 644-en az egészségügyi területről. Átlagéletkoruk 22,3 év, a jövőbeli várható átlagos fizetésüket 759 euróra, azaz 235 ezer forintra mérték, ami a jelenlegi magyar átlagfizetésnél 65 ezer forinttal magasabb.

Felmérésük alapján egy céltudatos fiatal réteg képe rajzolódik ki:

 • A magyar hallgatók számára sokkal fontosabb a jövőbeli fizetésük az aktuális keresetüknél, vagyis hajlandók némi áldozatot hozni azért, hogy fejlődhessenek.
 • A fizetés vásárlóértéke fontos számukra, egy jó alapfizetés szintén elengedhetetlen számukra.
 • Bár a tendenciák szerint egyre több a munkahelyváltás, a munka biztonsága iránti vágy is igen erős.
 • Elvárják, hogy jutalmazzák elért sikereiket.
 • Barátságos munkakörnyezetben és rugalmas munkaidővel szeretnének dolgozni, ügyelnek a munka és a magánélet egyensúlyára.
 • A vezetői pozíció inkább a karrierjük vége felé válhat fontossá.
 • A megkérdezettek jelentős aránya az autóiparban kíván elhelyezkedni.

Karrierbeli preferenciák

Az anyagiak kulcsfontosságúak a magyar hallgatók számára, a kiszámítható alapfizetés és a jövőbeli fizetés mind hasonló mértékben. Ha az alapfizetést rendbenvalónak találják, akkor türelmesen dolgoznak, míg idővel elérhetik a tervezett jövedelmi szintet, ennek érdekében a fizetetlen túlóra sem akadály, mindössze 15 százalék tartja fontosnak, hogy kifizessék az extra munkáikat.

A fiatalabb generációk fel vannak készülve arra, hogy több munkahelyük is lesz az évek során, ezért nagyon fontos számukra, hogy mindig jó referenciát jelentsen az, ahol éppen dolgoznak. Ebből fakadóan a legfontosabb, hogy megfelelő szakmai képzésben és fejlődésben legyen részük.

Mindössze a hallgatók 28 százaléka rendelkezik határozott vezetői ambíciókkal. Ez összefügg azzal, hogy a nagy felelősségű munkaköröket is inkább kerülnék, kiváltképp a karrierjük elején.

Érdekesség, hogy legkevésbé fontos számukra a nemek közti egyenlőség fenntartása egy munkahelyen (mindössze 12 százalék), ennél is kevésbé érdekli őket, hogy munkahelyük csak a legjobbakat vegye fel (5 százalék), valamint az sem, hogy sokszínű és befogadó helyen dolgozzanak (9 százalék). Ebből az szűrhető le, hogy sokkal inkább magukkal, mint a munkaközösségükkel vannak elfoglalva.

Hihetetlenül alacsony a vállalkozási kedve a fiataloknak, leginkább a "hunter-típus" dominál. A felmérés összeállítói egy olyan karaktertípusként jellemzik őket, akik mindig keresik az új üzleti lehetőségeket, elvárják a versenyképes bérkompenzációt és hosszútávon számolnak jövőbeli szakmai előmenetelükből fakadó fizetésemeléssel. Megoldókészségük magasan kvalifikált, így az ügyfelekkel is hatékony kommunikációra képesek.

©

A vonzó munkaadó

Leginkább olyan munkahelyet keresnek, ahol a gyors siker és előrelépés (válaszadók 10 százaléka) helyett inspiráló célokat tűzhetnek ki (48 százaléka), munkájuk során részt vehetnek a piaci sikerben (40 százalék), valamint garantálják számukra a fejlődés lehetőségét (35 százalék). A legkevésbé fontos szempontok között szerepel a vállalati átláthatóság (13 százalék).

A főnökeiktől elvárják, hogy felismerjék, mikor jó teljesítményt nyújtottak, támogassák őket a fejlődésben, valamint barátságos munkakörnyezetben dolgozhassanak. Az elemzés készítői megjegyezték, hogy nem csak a legjobban teljesítők számára fontos az elismerés, minden munkavállalót érdemes a saját fejlődése és teljesítménye alapján elismerni. A munkakörnyezetre vonatkozóan úgy látják, hogy sokkal hálásabban és nagyobb odaadással dolgoznak a magyar fiatalok, ha jól érzik magukat munkahelyen. Utóbbi része, ha személyes érdeklődésük is megjelenhet a napi feladatokban, bár a 26 százalékos arány nem magas, de nem is túl alacsony.

Az 5 fő szempont:

 1. Magánélet-munka egyensúlya
 2. Biztonságos és stabil állás
 3. Vezetői vagy középvezetői beosztás
 4. Nemzetközi karrier
 5. Vállalkozókedvüket erősítő és kreatív munkaadót szeretnének

A legkedveltebb szakmák és ágazatok

A hallgatók leginkább az oktatási és tudományos szektorban szeretnének dolgozni, ez nem meglepő abból a szempontból, hogy mégis csak egy értelmiségi közösséghez tartoznak, ugyanakkor a vágy nem jelenti azt, hogy ezen a területen is fognak elhelyezkedni. A második legkedveltebb a média- és reklámpiac, ezt követi a magánszektor és az állami intézmények.

A kutatás kiemeli, hogy a legtöbb országban nem ennyire kedvelt a média- és reklámpiaci munka. A nyugati társadalmakban a dobogón inkább a menegment és stratégiai tanácsadás, valamint a bankszektor a legkedveltebb, tehát a magyar viszonyok mindenképp egyedinek számítanak.

A Magyarországon is működő nemzetközi vállalatok rangsorát külön cikkünkben olvashatjátok.