szerző:
Eduline

Újabb tüntetés tartanak szombat délután Budapesten, a szervezők hárompontos követeléslistát tettek közzé, többek között arra szólították fel a kormányt, írja alá a CEU-szerződést.

©

„November 24-én már csak egy hét fog elválasztani minket a CEU Budapestről való kiűzésétől. A támadás a CEU ellen egyben támadás a tudományos és oktatási szabadság, a jogállam, az egyetem 1500 oktatója és alkalmazottja, sőt az Európa alapköveit jelentő demokratikus alapértékek ellen” – olvasható a megmozdulás Facebook-oldalán.

A szervezők hárompontos követeléslistát tettek közzé, felszólítják a magyar kormány, hogy

1.) Írja alá a CEU-szerződést
2.) Szüntessen be minden felsőoktatási és kutatási cenzúrát
3.) Biztosítson minőségi, hozzáférhető, független és megfelelően finanszírozott oktatást és kutatási lehetőséget

A demonstrálók szombaton 14 órakor gyülekeznek majd a Fővám téren, majd az ELTE BTK, a CEU és az MTA érintésével a Kossuth térre vonulnak, ahol beszédek hangoznak el.

Tárt karokkal várja Bécs a CEU-t

Vasárnap este fogadta hivatalában Soros Györgyöt Sebastian Kurz osztrák kancellár, a találkozó kiemelt témája a CEU Bécsbe költözése volt. A hétfői RTL Híradó szerint Bécs örömmel fogadja a CEU-t, ha Magyarországról költözniük kell. Heinz Fassmann osztrák oktatási miniszter azt mondta, a költözés szándéka a Magyarországon kialakult helyzetnek az eredménye, de ennek ellenére Bécs nagyon örülne, ha CEU, egy prominens és nagyon jó egyetem, Bécsbe költözne.