szerző:
Eduline

Szeptemberig még a jelenlegi feltételek mellett szerezhettek új szakmát munka vagy tanulás mellett: ősztől hosszabbak és drágábbak lesznek az OKJ-s tanfolyamok. Az egyetemi, főiskola hallgatók sem örülhetnek, egyre kevesebb pénz jut a tanulmányi ösztöndíjra. Összegyűjtöttük, mely intézményekben kaphattok diplomát nyelvvizsga nélkül, és az első munkahely megszerzéséhez is találtok segítséget. A hét hírei és cikkei.

©

Készüljetek velünk a matekérettségire

Már csak két hónap van hátra a 2013-as érettségi vizsgákig: az eduline és a matekmindenkinek.hu idén is elindítja közös érettségi-felkészítő sorozatát: az ország legnépszerűbb matekérettségi-felkészítő tréningjének videóival gyakorolhattok, ingyenesen. Az első részt itt találjátok, az elmúlt évek feladatsorait és megoldásait pedig itt nézhetitek meg.

Átalakul a felnőttképzés

Szeptembertől hosszabbak és drágábbak lesznek az OKJ-s tanfolyamok, a képzések száma pedig a felére csökken: a változásokról részletesen itt olvashattok. Ha új szakmát szeretnétek szerezni, érdemes még most jelentkezni a tanfolyamokra: a felnőttképzők által kínált akciókról itt olvashattok, 2012 első felének legnépszerűbb képzéseit pedig itt találjátok.

Idén is kevés pénz jut ösztöndíjakra

2013-ban is az öt évvel ezelőtti szinten marad a hallgatói normatíva összege, amelyből a tanulmányi és szociális ösztöndíjakat finanszírozzák az egyetemek, főiskolák. Az intézmények inkább kevesebb diákot támogatnak, de őket nagyobb összeggel: a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának felmérése szerint a hallgatók közel felének már tizenötezer forint bevételkiesés is veszélyeztetné a tanulmányait. Cikkünket itt olvashatjátok.

Ezekben az intézményekben kaphattok diplomát nyelvvizsga nélkül

2016-ig intézményi nyelvi vizsga is elég lehet a diplomához, ha az intézmény engedélyezi. A könnyítés azokra a volt hallgatókra vonatkozik, akik már legalább három éve nem tudják átvenni a diplomájukat a nyelvvizsga hiánya miatt. A részleteket és azoknak az egyetemeknek, főiskoláknak a listáját, amelyek rábólintottak a nyelvvizsga-amnesztiára, itt találjátok.

Így szerezhettek könnyebben állást pályakezdőként

Az "Első munkahely garancia" programnak köszönhetően fél évig semmibe sem kerültök a munkaadótoknak: az állam átvállalja a bér és a szociális hozzájárulási adó teljes összegét a 25 évnél fiatalabb alkalmazottak után. A programra akkor jelentkezhettek, ha már legalább három hónapja nem találtatok állást. A legfontosabb tudnivalókat itt találjátok.

Civilek, köztük diákok hatoltak be a Fidesz székházába, az alaptörvény negyedik módosítása ellen tiltakozva
©

Tovább csökkent a felsőoktatásba jelentkezők száma

A Népszabadság szerdán megbízható forrásokra hivatkozva arról írt, hogy az idén tovább csökkent a jelentkezések száma, mintegy 95 ezer körül van. Az Oktatási Hivatal szerint a számok találgatások, legkorábban március 13-án várhatók előzetes adatok az idei felsőoktatási jelentkezésekről. Hétfőig kell hitelesítenetek a jelentkezéseteket, ha online felvételiztetek. Erről itt olvashattok.

Tiltakozás az alaptörvény-módosítás ellen

Diákok is tiltakoztak a héten az alaptörvény negyedik módosítása ellen, amely többek között a hallgatói szerződést és a felsőoktatási intézmények pénzügyi felügyeletének lehetőségét is alkotmányba foglalná. Csütörtökön a civilek elfoglalták a Fidesz székházát, szombatra pedig tüntetést szerveztek, amely után körülbelül ezren az Alkotmánybírósághoz vonultak.

Sztrájkolnak a pedagógusok

A március 18-ai héten kezdődik a sztrájk a magyar közoktatásban - jelentette be a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke pénteken, budapesti sajtótájékoztatón, a kezdőnapot azonban nem jelölte meg. A sztrájkról szóló összes cikkünket itt olvashatjátok.