szerző:
Eduline

Ha ti is szeptemberben kezditek az egyetemet, akkor ezekkel a kiadásokkal mindenképpen számolnotok kell majd. De mivel is? Most összefoglaltuk őket.

©

Lakhatás

Első és legfontosabb havi kiadásotok az albérlet vagy a kollégium lesz, hiszen laknia mindenkinek kell valahol. Az albérletek Budapesten 10 százalékkal drágultak az éves összevetésben, és a nagyobb egyetemvárosokban is emelkedtek a bérleti díjak. Debrecenben 88 ezer forintos, Szegeden 85 ezres, Pécsen 95 ezres, Miskolcon pedig 70 ezer forintos szintnél jár az albérletek átlagára. Átlagban egy kisebb lakás vagy szoba bérlése is havi 100 ezer forint körül van.

Ha kollégiumba kerültök ennél jóval olcsóbban megúszhatjátok, de ez a kiadás is komoly tízezreket jelenthet. Budapesten havi 15-30 ezer forint körül lehet albérleti szobát kapni. A pontos listát itt nézhettek meg, arról pedig, hogy mi szükséges a kollégiumi jelentkezéshez, itt olvashattok bővebben.

Itt vannak a 2018-as árak: mennyit kell fizetni egy budapesti kollégiumi helyért?

Budapesten tíz százalékkal drágultak az albérletek egy év alatt, és a nagyobb egyetemvárosokban is emelkedtek a bérleti díjak. Az egyetlen kiút a kollégiumi férőhely lehet, mutatjuk, mennyibe kerülnek a budapesti kollégiumok az idén. Ahogy korábban megírtuk, Budapesten 10 százalékkal drágultak az albérletek egy év alatt, és a nagyobb egyetemvárosokban is emelkedtek a bérleti díjak.

Ha egyik sem jöhet szóba, akkor a magánkollégiumokat kell megnézni. Hiszen aki nem kerül be koliba, és albérletre sincs pénze, körbenézhet az intézményfüggetlen magánkollégiumok között, ám árban ezek legfeljebb akkor kedvezőbbek, ha valaki mindenképp egyedül szeretne lakni. Pesten ezek a kollégiumok körülbelül 40-80 ezer forint között vannak. A magánkolikról bővebben itt olvashattok.

Rossz hír a felvételizőknek: ezek a kollégiumok már most beteltek

Már most beteltek a budapesti magánkollégiumok. A honlapon azt írják jelentkezni azonban érdemes, mert elképzelhető, hogy iskolakezdésig történik visszamondás. Ahogyan arról már korábban írtunk, alternatív lehetőség lehet az albérlet vagy egyetemi kollégiumok mellett a magánkollégium. Akik még nem döntöttek vagy nem jelentkeztek sehova, egy rossz hírrel kell szembesülniük, ugyanis ezek a budapesti magánkollégiumok mind beteltek már.

Bérletek, utazás

Ahogy korábbi cikkünkből is kiderült, Szegeden a legdrágább a havi diákbérlet: 4000 forint a diákoknak. Budapest ezen a listán csak az ötödik legdrágább havi diákbérletekben, azonban a negyedéves sem Budapesten a legdrágább. Debrecenben 11 400 forintot kell fizetni egy negyedéves diákbérletért.

Azonban erre figyelnetek kell, ha nem akartok több ezer forintos büntetést: ha a tavaszi félévben fejeztétek be az egyetemet vagy a főiskolát, a diákigazolványotok még érvényes marad a következő érvényesítési határidőig. Ez azt jelenti, hogy október 31-ig még használhatjátok például utazási kedvezmény érvényesítésére az okmányt, hiszen csak onnan kötelező a 2018/19-es tanév első szemeszterére szóló matrica.

Városi tömegközlekedés: nem Budapesten a legdrágább a diákbérlet

Hamarosan költöztök kollégiumba vagy albérletbe az egyetem miatt? Itt egy kis előzetes áttekintés arról, hogy az egyetemvárosokban mennyibe kerül a tömegközlekedés. Segítünk egy kicsit, hogy ezzel már ne legyen dolgotok. Szegeden a legdrágább a havi diákbérlet: 4000 forint a diákoknak. Budapest ezen a listán csak az ötödik legdrágább havi diákbérletekben, azonban a negyedéves sem Budapesten a legdrágább.

Tandíj

Arról nem is beszélve, hogy ha nem államilag támogatott képzésben kezditek meg a tanulmányaitokat, akkor a tandíjra is jócskán félre kell tenni. Ez félévente több százezer forintot is jelenthet nektek vagy a családotoknak. Ha szeretnétek egy kis segítséget vagy könnyítést, akkor mindenképpen érdemes utánanéznetek a diákhiteleknek. A Diákhitel2-t kizárólag akkor igényelhetitek, ha önköltséges, vagyis fizetős szakon tanultok, azonban a Diákhitel1-et felveheti állami ösztöndíjas és önköltséges képzésen tanuló hallgató is, akár nappali, akár esti, akár levelező tagozaton vagy távoktatásos formában tanul.

Idén kezditek az egyetemet? Nyolc dolog, amit mindenképp tudnotok kell a diákhitelről

Hamarosan kezdődik az új félév az egyetemeken, sokaknak ez lesz az első, ezért most összegyűjtöttünk pár fontos infót a diákhitelről. Kik vehetik fel a szabadon felhasználható diákhitel1-et? Itt a válasz: Ki veheti fel? A hitelt felveheti állami ösztöndíjas és önköltséges képzésen tanuló hallgató is felveheti, akár nappali, akár esti, akár levelező tagozaton vagy távoktatásos formában tanul.