szerző:
Eduline

Jelentkeztetek az egyetemre, de nem szeretnétek már idén szeptemberben elkezdeni a tanulmányaitok? Mit tehettek? Újabb olvasói kérdésre válaszoltunk.

©

Jelentkeztem egyetemre, de ha felvesznek, akkor sem szeretném elkezdeni szeptemberben, inkább dolgoznék egy évet. Halaszthatok már az első félévben is?

A jogszabályok alapján először csak az első félév sikeres teljesítése után halaszthattok, kivéve, ha az adott intézmény tanulmányi és vizsgaszabályzata máshogy rendelkezik. Így a legtöbb egyetemen, főiskolán az első félévben még nem lehet halasztani, vagyis passzív félévet kérni, de mindenképpen nézzétek meg az intézmény tanulmányi és vizsgaszabályzatát.

A passziváltatás, halasztás vagy szüneteltetés azt jelenti, hogy az adott szemeszterben nincs aktív hallgatói jogviszonyotok: nem kell órát felvennetek, tandíjat fizetnetek, de ösztöndíjat sem kaptok, és nem fogynak az állami féléveitek. A szüneteltetés alatt diákigazolvány-matrica sem jár, így az ezzel járó kedvezményeket sem tudjátok igénybe venni.

Felvételizők, figyelem! Ilyenek a 2018-as központi ponthatárok a népszerű szakokon

Idén is előzetes ponthatárokat húztak negyvenegy alap- és osztatlan szakon. Itt találjátok az összes képzés ponthatárát. A negyvenegy alap- és osztatlan szak listáját (a 2018-as előzetes ponthatárokkal együtt) itt nézhetitek meg: Ezeken a képzéseken csak azok szerezhetnek állami ösztöndíjas helyet, akik elérik ezt a ponthatárt - függetlenül attól, melyik felsőoktatási intézmény ilyen képzésére jelentkeznek.