szerző:
Eduline

Mekkora összeggel kell számolnotok, ha valamelyik brit egyetemen szeretnétek továbbtanulni? Nagy különbségek lehetnek aszerint, hogy Londonban vagy máshol Angliában van az egyetem - London akár 20 százalékos felárat jelenthet, a másik véglet egy pici város. Kiadások - a tandíjon túl.

©

Az első évben az egyetemek általában garantálják a kollégiumi elhelyezést, épp a könnyebb kezdés érdekében. A kollégiumért is fizetni kell, átlag 80-100 fontot hetente, függ a mérettől és az extra szolgáltatásoktól is. Reggelivel és vacsorával átlagosan +30 fonttal kell számolni hetente – írja az Index, hozzátéve: ha a diák nem a kollégiumban eszik, átlag heti 40-50 fontos kiadással kell számolnia.

Az egyéb kiadásokra – telefon, mosoda, szórakozás – 50-150 fontot kell szánni. A közlekedésben is nagy különbségek lehetnek - ha valaki a campuson lakik, nem kell közlekedésre költenie. Londonban akár 150 font is lehet a havi közlekedés költsége, ha nem a belvárosban, hanem távolabb lakik valaki.

Van olyan gimnázium, ahonnan minden harmadik végzős külföldre készül

A végzősök több mint harmada külföldi egyetemen tanulna tovább - ezzel szembesültek a tanárok több vezető budapesti és vidéki gimnáziumban, a legtehetségesebb diákok közül sokan már a világ legjobb felsőoktatási intézményeiben, például Oxfordban vagy Cambridge-ben kezdik a következő tanévet.

Az éves megélhetési költség így 6000-10000 font/év (2-3,5 millió forint; Londonban a legdrágább), míg ha valaki időben foglal repülőjegyet, 50-55 fontért hazarepülhet.

Az Index azt írja, néhány egyetemnél lehet igényelni megélhetési támogatást, ennek összege átlagosan 1000 font/év. Egyetem mellett lehet dolgozni is, a minimálbér 20 év alattiaknak 5,30 font/óra, 21 év felettieknek 6,70 font/óra. Szakfüggő, hogy ki mennyit tud bevállalni, a társadalomtudományi szakokon viszonylag rugalmas a beosztás, de egy mérnöknek már nem annyira. Heti 8-10 óra átlagban minden diáknak elfér az életében a tanulás mellett.

Brit egyetemen tanulnátok jövő szeptembertől? Ezt kell tudnotok a feltételekről

Két éve az EU-tagságról szóló népszavazáson a kilépés mellett döntöttek a brit szavazók, ennek értelmében 2019 márciusában lépnek ki a britek az Európai Unióból. De mi vár azokra a magyar diákokra, akik az Egyesült Királyságban tanulnának tovább? Mi történt a szavazás után?