szerző:
Eduline

Belső vizsgálatot kezdeményez a Színház- és Filmművészeti Egyetem Színházművészeti Intézetének vezetője, aki szeretné kideríteni, előfordult-e bármilyen zaklatási eset az egyetemen.

©

Az SZFE Színházművészeti Intézet vezetője az Origo kérdésére azt mondta, nem tud arról, hogy bárkit zaklatott volna Marton László vagy más az egyetem falain belül, de szeretné kideríteni, ha történt ilyen.

"Kezdeményeztem egy olyan belső vizsgálatot, amelynek célja annak feltárása, hogy az elmúlt években bármilyen zaklatási eset előfordult-e az egyetemen" - írta Csizmadia Tibor.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Sárosdi Lilla színésznő pár napja állt a nyilvánosság elé azzal, hogy 20 éve egy neves rendező egy barátja jelenlétében szexuálisan zaklatta, majd közölte, Marton Lászlóról, a Vígszínház egykori igazgatójáról, jelenlegi főrendezőjéről, a színművészeti egyetem tanáráról van szó. Marton László tagadja, hogy ilyet tett volna, de múlt héten felfüggesztette SZFE-s oktatói tevékenységét.

Marton csütörtöki közleményében azt írta, "most megértettem, hogy vannak, akik azt gondolják, úgy érzik, hogy oly módon közeledtem hozzájuk és olyat cselekedtem, amivel megsértettem őket. Ezúton üzenem minden névvel vagy név nélkül megszólaló személynek, hogy bocsánatot kérek, ha olyat tettem vagy úgy viselkedtem, amivel megsértettem, nehéz helyzetbe hoztam őket. Tisztelettel kérem bocsánatkérésem elfogadását. Bocsánatkérésem mellett továbbra is a Vígszínház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem rendelkezésére állok, hogy hallgassák meg vezetői, rendezői és tanári működésemmel kapcsolatban a társulat tagjait, a színház dolgozóit, valamennyi volt és jelenlegi tanítványomat".

Palkovics: Felül kell vizsgálni a Színművészeti etikai kódexét

Az alapprobléma alapvetően etikai, de minden olyan eset, ami túlmegy a normális oktató-növendék viszony keretein, büntetőjogi kategóriába tartozik és akként is kell kezelni - mondta az Emmi oktatási államtitkára. Felül kell vizsgálni a Színművészeti Egyetem etikai kódexét, ha a Sárosdi Lilla által jelzett, illetve az intézményben állítólag történt további zaklatásos esetek a hallgatók és az oktatók függelmi helyzetéből adódhattak - mondta a hvg.hu-nak Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatási államtitkára.