szerző:
Eduline

Miért érdemes már végzős egyetemistaként, főiskolásként figyelemmel követni, milyen állásokat hirdetnek meg a vállalatok? Hogyan lehet készülni az első állásinterjúra, miért érdemes gyakorolni az önéletrajzírást? Komplett "edzéstervet" készítettünk nektek.

1. lépés: nézzétek meg, milyen álláshirdetések közül válogathatnátok...

... ha már meglenne a diplomátok. Erre jó eszköz például a Jobline Állásposta: a regisztráció után beállíthattok kulcsszavakat, de használhattok különböző szűréseket is. Ezek közé tartoznak: a szakterület kiválasztása, a hely megadása, a nyelvismeret, végzettség és a tapasztalat megjelölése. Valamint kiválaszthatjátok, hogy milyen jellegű munkát kerestek, diákmunkát vagy teljes állást kerestek, esetleg részmunkaidőben dolgoznátok.

©

Lehetőségetek van arra, hogy szabályozzátok, mikor szeretnétek értesítést kapni az állásokról, naponta, hetente vagy más időközönként. Ha többfajta állás közül is keresnétek, akkor külön mindegyiket létrehozhatjátok, és függetlenül egymástól beállíthatjátok a részleteket.

2. lépés: nézzétek meg a feltételeket

Ahhoz, hogy magabiztosan indulhassatok neki az álláskeresésnek friss diplomásként, tisztában kell lennetek azzal, a vállalatoknak - vagyis leendő munkaadóitoknak - milyen elvárásaik vannak. Kell-e felsőfokú angoltudás a kinézett pozícióhoz? Beérik-e néhány hónap szakmai gyakorlattal? Előnnyel indultok-e, ha ismertek valamilyen szoftvert? Ha megnézitek a Jobline Álláspostán érkező álláshirdetéseket, képbe kerültök.

3. lépés: kezdjétek el írni a CV-t

Hiába van még arrébb a diplomaosztó, már most érdemes utánanézni, hogyan épül fel egy meggyőző önéletrajz, hogyan érdemes motivációs levelet írni, milyen elcsépelt fordulatokat érdemes kihagyni, és mit kell mindenképpen beleírni. Gondoljátok át, az egyetemi-főiskolai tanulmányaitok mellett milyen eredményeket tudtok felmutatni (egy vállalat számára az is fontos információ lehet, hogy hosszútávfutók vagytok, esetleg minden nyáron gyerektáborokban önkénteskedtek), de a nyelvvizsgákat, a jogosítványt és az egyéb elvégzett képzéseket se hagyjátok ki a felsorolásból.

Így írhatsz olyan önéletrajzot, amely garantáltan lenyűgözi a HR-est

Mit érdemes beleírni az önéletrajzba, és mit nem? Hogyan érdemes formázni a CV-t, és mitől kapnak frászt a HR-esek? A jó önéletrajz az első állomás az álommunka megszerzéséhez. Hiába vannak remek referenciáitok, és teljesítettetek mindent, ami a jelentkezéshez kell, ha a forma, amibe beleillesztitek ezeket, nem megfelelő.

4. lépés: jelentkezzetek gyakornoki programokra

Nemcsak azért érdemes, mert így még hallgatóként releváns szakmai tapasztalatokat szerezhettek, hanem azért is, mert "éles helyzetben" kipróbálhatjátok magatokat. Megtapasztalhatjátok, milyen egy állásinterjú, milyen kérdéseket tesznek fel a HR-esek, milyen egy komplex kiválasztási folyamat. Ha a gyakornoki időszak már megvolt, akár egy-két állásra is jelentkezhettek, így megnézhetitek, hogy a jelenlegi tudásotokkal bekerülnétek-e a kiválasztott cégekhez.