szerző:
Eduline

A Debreceni Egyetem hallgatói képviseletének négy olyan alakja van, aki erősen feszegeti a felsőoktatási törvény határait - írja a Magyar Nemzet.

©

Körösparti Péter 2001-ben kezdődő egyetemi pályafutása során tizenhárom éven át volt a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzatának (DEHÖK) elnöke, és most új pozíciót tölt be.

„Nem gondolom, hogy egy tízmilliós társadalomban gondot jelent, ha néhány hallgató öt-hat évig hallgatói tisztségviselőként tevékenykedik” – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Körösparti Péter, aki jelenleg a Debreceni Egyetem Hallgatói és Doktorandusz Képviseletét (DEHDK) vezeti. 

Ez az eset nem egyedülálló. A törvény 2015-ös módosítását követően az Átlátszó Oktatás írta meg: Török Márkot úgy választották meg a szegedi EHÖK elnökének, hogy egy évtizede ő tölti be az elnöki posztot. Török megválasztásának eredményét ezután megsemmisítette az egyetem rektora. Bár a hallgató első fokon veszített az egyetemmel szemben a bíróságon, a jogerős ítéletig az eljárásnak halasztó hatálya van, így azóta sorozatosan újraválasztották.

Bíróság dönthet a túlkoros szegedi HÖK-elnök sorsáról

Bíróság döntheti el, vezetheti-e a Szegedi Tudományegyetem hallgatói önkormányzatát Török Márk, aki már tíz éve HÖK-elnök - derül ki az Ikotity István LMP-s képviselő kérdésére adott írásbeli válaszból. Az LMP-s képviselő arról kérdezte az emberi erőforrások miniszterét, „rendben van-e, hogy Török Márk maradhat a Szegedi Tudományegyetem hallgatói önkormányzatának elnöke egy évtized után is?".