szerző:
Eduline

Az első félév még "ingyen jár" az alapképzésben, a másodiktól azonban már figyelni kell arra államilag finanszírozott szakokon, hogy mennyi idő alatt végzitek azt el. De milyen esetekben kell visszafizetni az állami ösztöndíjat, és pontosan mennyit? Hogyan kérhető mentesség az akár milliós összeg megfizetési alól?

©

Amikor államilag finanszírozott szakra vesznek fel, a következőket kell vállalni:

- megszerezni az oklevelet az adott szakon legfeljebb az adott szak képzési és kimeneteli követelményeiben meghatározott képzési idő másfélszereséig,

- az oklevél határidőn belüli megszerzése esetén az oklevél megszerzésétől számított 20 éven belül az állami ösztöndíjjal folytatott tanulmányok idejével megegyező időtartamú hazai munkaviszonyt fenntartani.

Amennyiben nem szerzitek meg az oklevelet időben, vagy félbahagyjátok a tanulmányaitokat, az akítv, államilag támogatott félévekre megállapított állami ösztöndíj 50 százalékát kell visszafizetni.

Amennyiben a második pont nem teljesül, az inflációval növelt, teljes támogatási összeget kell visszafizetni.

A felsőoktatás aktuális híreit keressétek itt!

Nézzük most részletesen az első esetet!

A határidős kitételnél fontos megemlíteni, hogy csak az aktív féléveket "számolja fel" az állam, és csak ezek számítanak bele a képzési időbe. Szakváltásnál arra kell figyelni, hogy az képzési területen belül történik-e. Ha igen, úgy a szakváltás ellenére a jogviszony folyamatos, de ha másik képzési területen kerestek további lehetőségeket, a feltételek szempontjából a képzés újraindul. Fontos, hogy szakváltásnál egy éven belül kell ismét megkezdeni a tanulmányokat.

Ha félbehagytátok, vagy időben nem teljesítettétek a képzést, kaptok egy értesítést, aminek kézhezvételétől számított 30 napon belül kell eleget tenni a visszafizetésnek, esetleg mentességet kérni. Teljesen mentestül például a visszafizetési kötelezettség alól az, akinek munkáltatója átvállalja azt, de ezt hivatalosan is kérvényezni kell. Felfüggesztés vagy mentesítés járhat még külföldi tanulmányok esetén, illetve akkor, ha a nyelvviszga hiányában nincs meg a diploma, és ezt felnőttképzésben próbáljátok pótolni.

A hallgató kérelmére az OH ötmillió forint alatti összegű állami ösztöndíj visszatérítési kötelezettsége esetén legfeljebb tíz évre szóló, ötmillió forint feletti összegű állami ösztöndíj visszatérítési kötelezettsége esetén legfeljebb tizenöt évre szóló részletfizetést engedélyez. A kérelem esetében 3000 forintos illetékkel kell számolnotok.

A visszafizetés alól mentesítést akkor is lehet kérni, ha az állami ösztöndíjjal folytatott tanulmányok idejével megegyező idejű hazai munkaviszony fenntartását vállaljátok, vagy ha születik legalább három gyereketek. Mentesség kérhető továbbá baleset, megváltozott munkaképesség és tartós betegség miatt is.