szerző:
Eduline

Tízsoros, de annál frappánsabb üzenettel válaszoltak Kerényi Ime miniszterelnöki megbízott múlt heti kijelentéseire elsőéves, színházi dramaturg szakos hallgatók.

©

Ahogy arról beszámoltunk, Kerényi Imre az Új Színházban tartott beszélgetés-sorozatban beszélt arról, hogy minden nagy magyar dráma szakrális mű is, de nem mindegy, hogy hogyan közelítik meg a darabokat. Azt mondta, itt a probléma az, hogy rendező- és dramaturgképzésben "egy olyan -izmus vette át az oktatási főhatalmat, ami erre nemet mond" - jelentette ki.

"Ezért én nagyon fontosnak tartom, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetemen Budapesten történjen változás, történjen valami. Ha más nem, egy ellenegyetem szervezése akár a Ludovikán belül. … Ha én lennék az alkirály, elvenném a Színház- és Filmművészeti Egyetemtől a színészképzés jogát, a pénzzel együtt" - mondta Kerényi Imre. Kijelentéseit taps és nevetés fogadta.

M. Tóth Géza, az SZFE rektora a nyilatkozat után nyílt levelet írt Orbán Viktornak és Balog Zoltán erőforrás-miniszternek. Azt kérdezte, hogy "a tudatos nemzeti közjogi gondolkodás megalapozásával és ehhez kapcsolódva a magyar kulturális értékekmegőrzésével és fejlesztésével összefüggő feladatok ellátásért felelős miniszterelnöki megbízott úr" véleménye mennyiben tekinthető a miniszterelnök és a kormány hivatalos véleményének. Az egyetem szombaton úgy tájékoztatta az eduline-t, hogy a rektornak Balog Zoltán válaszolt: azt írta, a kormány nem fogadott el és nem is tárgyalt olyan előterjesztést, amely az egyetem megszüntetéséről vagy átalakításáról szólt volna.

Elsőéves színházi dramaturg szakosok így válaszoltak Kerényinek a színház.hu szerint:

A dramaturg szerintünk felelősen gondolkodó színházi szakember.
A dramaturg olvas, ajánl, elemez, ír, átír, húz, fordít.
A dramaturg érvel és érveket hallgat. Nem hipnotizál, nem manipulál.
A dramaturg nem népben-nemzetben gondolkodik, hanem alanyban-állítmányban.
A dramaturg nem ideológiák, hanem értékek mentén dönt.
A dramaturg nem ítélkezik, nem támad és nem köpköd.
A dramaturg szerint a többség és a kisebbség nem alárendelő, hanem mellérendelő szerkezet.
A dramaturg, a rendező, a színész és a kritikus egyenrangú része a színházi kultúrának.
A dramaturg egy szakma, amit európai színvonalon oktatnak a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.
Ha mi lettünk volna Kerényi Imre dramaturgjai, akkor azt a beszédet kihúztuk volna.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!