szerző:
Eduline

Az Orvosok Határok Nélkül szervezetnek (Médecins Sans Frontières - MSF) ítélte idén a Nyílt Társadalom Díjat (CEU Open Society Prize) a Közép-európai Egyetem (CEU) a világon a humanitárius területen betöltött bátor vezető szerepéért. A díjat az egyetem évzáróján adták át.

©

Az 1994-ben létrehozott és azóta évente átnyújtott díjat Sir Karl Popper filozófus, a nyílt társadalmak ideájának kiemelkedő támogatója kapta meg elsőként. A rákövetkező években az elismerést elnyerők között volt többek között Václav Havel, Göncz Árpád, Ricardo Lagos, Carla Del Ponte, Kofi Annan, Javier Solana és Richard C. Holbrooke – írja közleményében a CEU.

Az elismerést az Orvosok Határok Nélkül két képviselője vette át az egyetem évzáróján.

Az 1971-ben, Párizsban alapított Orvosok Határok Nélkül szervezet egy nemzetközi, független, orvosi humanitárius szervezet, amely katonai konfliktusok, járványok, természeti katasztrófák által érintett területeken-, valamint az egészségügyi ellátásból kiszorult embereknek nyújt elsősegélyt.

2015. októberében légi bombázások részben megsemmisítették az afganisztáni Kunduzban található MSF kórházat, ahol legalább 42 ember meghalt – beleértve 24 beteget, 14 ott dolgozót és a személyzet 4 tagját – és több tucatnyian sebesültek meg. Idén április végén a szíriai Aleppo városban semmisítette meg egy légi bombatámadás az MSF által támogatott Al Quds Kórházat, ahol legalább 55 férfi és nő vesztette életét, beleértve az ostromlott város utolsó gyermekorvosát.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!