szerző:
Eduline

Videóban üzennek Orbán Viktornak a Hallgatói Hálózat és a Diákellenállás a Felsőoktatásért nevű mozgalom tagjai.

Videóban üzennek Orbán Viktornak a Hallgatói Hálózat és a Diákellenállás a Felsőoktatásért nevű mozgalom tagjai.

A kormányfő szombat este, Facebook-oldalán közzétett videójában azt mondta: eltörlik a keretszámokat, aki teljesíti a felsőoktatásba bekerüléshez szükséges minimum feltételt - ez ma 240 pont -, és itthon akar dolgozni a diploma megszerzése után, az ingyen, "eladósodás nélkül" tanulhat egyetemen, főiskolán. Orbán Viktor bejelentését nehéz értelmezni, különféle teóriák láttak napvilágot arról, vajon pontosan mire gondolt a miniszterelnök - mi is megpróbáltuk értelmezni a kétperces videóban elmondottakat, itt olvashattok arról, mit jelenthet az, hogy "eltörlik a keretszámokat".

"Szerdai tüntetésünkre, fórumunkra meghívtuk Orbán Viktort. Akkor nem jött el. Erre ma ismeretlen, rejtélyes gyerekekkel a nemzet jövőjét alapjaiban meghatározó kérdésekben tárgyal a nyilvánosság teljes kizárásával. Ez számunkra elfogadhatatlan" - hangzik el a Hallgatói Hálózat Facebook-oldalán közzétett válaszvideóban.

A diákok szerint ha 240 ponttal bárki bekerülhet majd az egyetemre, akkor nagyon sokan kezdhetik el az egyetemet, főiskolát, ennek örülnek, "de a jelen elvonások mellett ez megvalósíthatatlan". Zárószavazás előtti módosító javaslattal a felsőoktatás 2013-as állami támogatását 123,5 milliárd forintra csökkentették - az eredetileg tervezett 23 milliárd forintos mínusz helyett így 34 milliárdos elvonással kell számolniuk az egyetemeknek és főiskoláknak. Hogy milyen intézményekre jutott mégis több pénz, arról itt olvashattok.