szerző:
Eduline

Ki veheti fel a legnépszerűbb konstrukciót, és mikor kell elkezdeni törleszteni? Ahhoz, hogy felelősen dönthessetek a szabadon felhaszbnálható Diákhitel 1 felvételéről, ezekkel tisztában kell lennetek.

 

©

Ki veheti fel?

A hitelt felveheti állami ösztöndíjas és önköltséges képzésben részt vevő hallgató is, akár nappali, akár esti, akár levelező tagozaton vagy távoktatásos formában tanul.

Mennyi ideig igényelhető?

A Diákhitelt 11 tanulmányi félévre lehet felvenni, egy szemeszterben legfeljebb 5 tanulmányi hónapra. Ha egységes osztatlan képzésben vesz részt és a képzési idő meghaladja a 11 tanulmányi félévet, akkor a jogosultsági idő megegyezik a képzési idővel, de nem haladhatja meg a 14 tanulmányi félévet.

 

5 dolog, amit minél előbb meg kell tenned, ha felvettek

Ha kipihented az ünneplést, ideje elkezdeni készülni. 1. Keress lakhatást! A legtöbb hallgató lakóhelyétől távolabb tanul, és bizony az egyik legnagyobb terhet a családnak ilyenkor az elhelyezás jelenti. Alapvetően három opció lehetésges: bejárás, kollégium és albérlet. Mindegyiknek megvan a maga költsége és határai, de a legdrágább szinte mindig az albérlet.

Mekkora összeget lehet igényelni?

A legkisebb összeg havi 15, a legmagasabb havi 50 ezer forint. A hitel 5 hónapját egyben is fel lehet venni, így a maximális összeg 250 ezer forint.

Mekkora a kamat?

A Diákhitel kamata változó. A kamat mértékét a kormányrendeletben rögzített szabályok szerint határozzák meg, jelenlegi mértéke 2,30%.

Mikortól kell törleszteni?

Törleszteni a hallgatói jogviszonya megszűnését követően, illetve legkésőbb a 40. életévének betöltését követő negyedik hónap első napjától kell. Minden év végén megkapjátok az elszámolást, és hogy mekkora lesz a törlesztőrészlet a következő évben, amit a fizetésetektől nagyban függ. Előtörlesztésre is van lehetőség.