szerző:
Eduline

Már az idei tanévre emelkedtek a támogatási összegek.

Februárban és márciusban lehet a legtöbb egyetemen leadni a Erasmus+ hallgatói mobilitási pályázatokat, aminek elnyerésével legalább három hónapot, maximum egy évet tölthettek el egy külföldi felsőoktatási intézményben. Azonban magyar diákként általában szűkösebbek az anyagi lehetőségek, minden fillér számíthat, hogy melyik célországot engedheted meg magadnak.

Az Európai Bizottság a megélhetési költségek alapján három kategóriába sorolta a programban részt vevő országokat, és maximalizálta a legdrágább országokban adható támogatás összegét. A program hazai koordinálását végző Tempus Közalapítvány 2015 decemberi döntése tette lehetővé, hogy a másik két kategóriába tartozó 21 országban is havi 50-100 euróval magasabb ösztöndíjat kapjanak a hallgatók, mint korábban.

Az aktuális támogatási összegek:

Célország

Maximális támogatás

Magas megélhetési költségű célországok: Ausztria, Dánia, Finnország, Franciaország, Írország, Liechtenstein, Nagy-Britannia, Norvégia, Olaszország, Svédország 500 €
Közepes megélhetési költségű célországok: Belgium, Ciprus, Csehország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Izland, Luxemburg, Németország, Portugália, Spanyolország, Szlovénia, Törökország 450 €
Alacsonyabb megélhetési költségű célországok
(Bulgária, Észtország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Málta, Románia, Szlovákia)
400 €

Már lehet jelentkezni a jövő évi Erasmusra

Akár egy évet is eltölthetsz egy külföldi főiskolán vagy egyetemen. A napokban legtöbb felsőoktatási intézmény értesíti a hallgatókat arról, hogy már meghirdetésre kerül az Erasmus tanulmányi ösztöndíj pályázat, amelynek keretében egy 3-12 hónapot tölthettek el az egyetemetek egyik partnerintézményénél, Európa szinte bármely országában.