szerző:
Eduline

Egy huszonéves cambridge-i aktivistát akart téglaként felhasználni a brit rendőrség, ő azonban rejtett kamerával...

Londoni diáktüntetés 2010 végén. A rendőrség a demonstrációk résztvevőiről is információkat szerzett volna
©

Egy huszonéves cambridge-i aktivistát akart téglaként felhasználni a brit rendőrség, ő azonban rejtett kamerával felvette a találkozót, ahol pénzt ajánlottak neki, ha egyetemisták politikai tevékenységéről szolgáltat információkat - írja a Guardian, amely a felvételt is lehozta.

A John Armstrong álnéven nyilatkozó férfitől azt kérték, nevezze meg a társait, akikkel tüntetésekre jár, sorolja fel a tiltakozások vezetőit, illetve azoknak a járműveknek a rendszámát is adja meg, amelyekkel a megmozdulásokra utaznak. Természetesen a Facebookon szerveződő demonstrációkról is tudni akartak.

Armstrongot október elején kereste meg a brit rendőrség. Szerinte azért választották éppen őt, mert évek óta Cambridge-ben él, és környezetvédelmi, valamint antinukleáris megmozdulásokon vett részt, emiatt miatt háromszor már le is tartóztatták. 

A rejtett kamerás felvételen jól látszik, ahogy az egyik rendőrtiszt azt javasolja, kezdjék kicsiben: először a helyi politikai csoportokról kellett volna információkat szolgáltatni. Ekkor Armstrong megemlítette, hogy három évvel ezelőtt részt vett a Cambridge hallgatói által szervezett tandíjellenes megmozduláson, és megkérdezte, hogy ilyesmi is érdekelné-e őket. A tiszt le is csapott a lehetőségre. Elmondta, hogy szinte lehetetlen beépülni az egyetemi csoportokba, ezért is van szükségük Armstrongra, aki bár nem hallgató, de sok barátja van az egyetemen.

A főleg egyetemi hallgatókból és oktatókból verbuválódott Cambridge Defend Education nevű szervezet a tandíjak emelése és az oktatás állami támogatásának csökkentése ellen tiltakozik. A videóból kiderül, hogy pont az ilyen jellegű megmozdulásokról akarnak tudni a rendőrségnél, de szóba került az adóelkerülés és a szociális juttatások csökkentése ellen szerveződött civil mozgalom, a UK Uncut, valamint a Unite Against Fascicm antifasiszta szervezet is. Armstrong feladata az lett volna, hogy eljárjon hasonló szervezetek megbeszéléseire, és az ott elhangzottakról beszámoljon a rendőrségnek – találkozónként 30 fontot ajánlottak fel neki ezért.

Rachel Wenstone, a National Union of Students alelnöke a Guardiannek elmondta, hogy a rendvédelmi szervek az utóbbi években vitatható hírszerzési taktikát kezdtej alkalmazni. A cambridgeshire-i rendőrség úgy nyilatkozott: a törvények szerint járnak el, az információkat bűncselekmények megelőzésére és felderítésére használják, erről az esetről azonban nem beszéltek.

A brit rendőrség állítása szerint a különböző politikai csoportokba több száz rendőrségi informátor épült be. A Cambridge nem kommentálta az esetet, mondván, az ügy a rendőrségre tartozik.