szerző:
MTI

Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője szerint Magyarországon nem lehet törvényeket felfüggeszteni.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Mark Toner, az USA külügyminisztériumának szóvivője keddi sajtótájékoztatóján arról beszélt: az amerikai külügyminisztérium azt szorgalmazza, hogy a magyar kormány függessze fel a módosított felsőoktatási törvény alkalmazását.

Gulyás Gergely súlyos tévedést említett a szóvivő szavait kommentálva, mivel - hangsúlyozta - a magyar jogrend nem ismeri a törvények felfüggesztését.

Óva inti a tiltakozástól a minisztérium a CEU-hallgatókat

Propagandisztikus levelet kaptak az Emmi egyik osztályvezetőjétől a CEU-s diákok, egy kis fenyegetéssel fűszerezve. Egy Emmi-osztályvezető által jegyzet levél landolt a CEU-s ciákok bejövő üzenetei közt nemrég - írja a hvg.hu. A levélben gyakorlatilag szóról-szóra megismétlik az elmúlt hetekben már ezerszer hallott kormányzati álláspontot arról, hogy az egyetem csal, mert amerikai diplomát ad, és az USA-ban nincs capmusa.

"Van egy törvény, és van egy maximális tárgyalási hajlandóság és jó szándék a magyar kormány részéről" - jelentette ki a Fidesz frakcióvezető-helyettese szerdai budapesti sajtótájékoztatóján a felsőoktatási törvény külföldi egyetemekkel kapcsolatos módosításáról.

"Reméljük, hogy ha a törvény tartalmát megismerik, akkor (...) az amerikai szövetségi kormány is tudhatja, hogy semmi másra nincs szükség, mint egy elvi jóváhagyásra, megállapodásra, akár szándéknyilatkozatra a szövetségi kormány részéről" - mondta a CEU-t érintően az intézmény működésének folytatásához szükséges új törvényi előírásról.

Megerősítette: a kormány célja, hogy tárgyaljon az Egyesült Államokkal és New York állammal.

A Hoyt Yee, az amerikai külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekért felelős helyettes államtitkára budapesti látogatását firtató kérdésre Gulyás Gergely arról tájékoztatott, hogy fideszes képviselők közül Németh Zsolttal, a parlament külügyi bizottságának elnökével tárgyalt a diplomata.

Arra a kérdésre, hogy szükségtelen konfliktusnak tartja-e a felsőoktatási törvény módosítását, a fideszes politikus azt válaszolta: "mindenki levonhatja a tanulságokat ebből az ügyből, ilyen világbotrányra ez a módosítás nem adott okot, ettől még lehetett arra számítani, hogy hasonló botrány lesz belőle".