szerző:
Eduline

A Hallgatói Hálózat mintegy húsz tagja délelőtt fél 11-kor megrohamozta az Emberi Erőforrások Minisztériumának Szalay...

©

A Hallgatói Hálózat mintegy húsz tagja délelőtt fél 11-kor megrohamozta az Emberi Erőforrások Minisztériumának Szalay utcai épületét. A tüntetők átrohantak a biztonsági kapukon és bejutottak az épület előterébe, majd felszaladtak a lépcsőn az irodák felé, onnan azonban a rendőrök az előtérbe kísérték őket - írja a hvg.hu.

Az akció 12 óra alatt pár perccel ért véget, a tüntetők szabadon távozhattak. A minisztérium megegyezett a Hallgatói Hálózattal, hogy jövő hét szerdán 9 órakor tárgyalnak. Az Átlátszó Oktatás szerint Klinghammer István kabinetfőnöke közölte a tiltakozókkal: ha nem vonulnak ki, mindenki ellen eljárás fog indulni, aki bement az épületbe. Ha távoznak, tárgyalnak velük.

Az akció során az aktivisták felolvasták a "minisztériumi vezetők szégyenlistáját", vagyis azok névsorát, akiket szerintük el kellene bocsátani az intézményből. A listán szerepel Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter, Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államitikár, Sipos Imre köznevelésért felelős helyettes államtitkár, Klinghammer István felsőoktatásért felelős államtitkár, Maruzsa Zoltán felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár, valamint Soltész Miklós szociális és családügyért felelős államtitkár.

Néhány más tüntető az épületen kívül gyülekezett olyan táblákkal, mint "Köszönjük a Stadionépítésért Felelős Államtitkárság, a Forráskivonó Államtitkárság, a Békemenetért Felelős Államtitkárság, a Agitációs és Propaganda Államtitkárság, Népbutító Államtitkárság a Szegregációért Felelős Államtitkárság, a Rezidenstörvényért Felelős Államtitkárság és a Párválasztóért Felelős Államtitkárság áldozatos munkáját", illetve "Hallgatói Hálózat Ügyfélszolgálat".

A minisztériumban tiltakozók szimpatizánsai tüntetést jelentettek a Szalay utcába, az épület előtt tüntetők között pedig megjelent Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke is.

A Hallgatói Hálózat közölte, az aktivistái azért mentek be az Emberi Erőforrások Minisztériumába, "hogy leváltsák annak jelenlegi vezetését". A HaHa közleménye szerint "a Balog Zoltán által vezetett Emberi Erőforrás-kivonási Minisztérium mindeddig rettenetesen végezte a munkáját", ezért pénteken a tüntetők "mint felelős állampolgárok" elbocsátották a minisztérium vezetőit, felelősségre vonva őket eddigi döntéseikért.

©

"A minisztérium további dolgozóit pedig felkértük arra, hogy segítsenek megszervezni az új minisztériumot, amely nem a kormány agymenéseinek, hanem az állampolgárok érdekeinek megfelelően működik a továbbiakban" - írta a Hallgatói Hálózat, amely a minisztérium előterében megnyitotta "Ügyfélszolgálatát", ahol az érdeklődők panaszait, kérdéseit és javaslataikat várták a minisztérium további működésére vonatkozóan.

A HaHa azt is közölte, hogy a minisztériumi vezetés elmozdításának szükségességének pontos okait, "viselt dolgaikat" június 2-án, vasárnap szakszervezetek és civil szervezetek képviselői fogják a nyilvánosság elé tárni. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) tüntetés 14 órakor kezdődik: erről itt olvashattok.