szerző:
Eduline

A képzési szerkezet átalakításáról szóló tervezet ellen tüntetnek szerda délután a hallgatók a Szalay utcában, az Emberi Erőforrások Minisztériuma előtt.

©
Hammer Ferenc egyetemi oktató elmondta, az Európai Uniónak 2020-ig három célja van: innováció, az, hogy a leszakadtaknak is jusson valamint a fenntartható fejlődés. "Ezeket a célokat nagyon jól megtalálta a kormány, csak fejjel lefelé fogták meg a papírt". Hammer úgy látja, most megszűnnek azok a szakok, ahol kreatív tudást lehetett szerezni, úgy mint a film és a kulturális antropológia. Ezzel pedig Magyaroszág 1920-as és nem a 2020-as terveit készítik elő. "Mi, oktatók felelősek vagyunk a diákokért, akár fizetnek, akár nem. De most nem hagyják, hogy rendesen dolgozzunk" - mondta. Kifejtette, nem hisznek a kormánynak, be kell, hogy vonják az érintetteket is a döntésekbe, az egyetemeknek pedig mind pénzügyi, mind tanítási autonómiát kellene adni.

Egy filmszakos hallgató elmondta, nem hagyhatják, hogy azért, mert kis szak, ellehetetlenítsék, szerinte össze kellene fognia az összes szaknak az igazságtalan és jogtalan döntések ellen.

Adorján Anna társadalmi tanulmányok szakos hallgató úgy véli, a szakra azért is nagy szükség van, mert mélyebb tudást ad a világról. "Nem hagyhatjuk, hogy nélkülünk hozzanak döntést arról, mit tanulhatunk és hol".

A Romaversitas egykori ösztöndíjasa, jelenleg doktorandusz úgy kezdte, szeretett volna lelkesítő beszédet mondani, ám a délelőtti események nagyon elkeserítették. Mint mondta, "az utóbbi napokban az oktatási rendet mérhetetlenül romboló döntések sorát hozták meg". Kifejtette azt is, hogy a szegregáció leszakadáshoz és nyomorhoz vezet. Véleménye szerint elveszik a reményt is, hogy minden gyerek egyenlő bánásmódban és oktatásban részesülhet. "Egy másik kérdés, hogy kézi vezérlésű lett az oktatás, és nem csak a romákat, hanem az ország fiataljainak nagy részét meg akarják fosztani a szabad oktatás lehetőségétől." Egyenlő hozzáférést és szakmailag megalapozott, nem a hallgatók feje felett meghozott döntéseket akarnak. "Nem csak a három szak, hanem a teljes magyar felsőoktatás miatt vagyunk itt. Nem engedünk a lekenyerezésnek és a háttéralkuknak!"

20:45

Papp Richárd követelte, hogy hétfőig hozzák nyilvánosságra az eddigi tervezetet és az egyeztetések anyagát is.

20:30

Megérkezett a tömeg a Ludovika térre. Az iskola bejáratán egy molinó hirdeti: "ELTE-Raoul W. Szolidaritás". Folyamatosan skandál a tömeg: "Miénk a Raoul" valamint "Együtt maradunk".

20:00

A tüntetők elhagyták a Corvin-negyedet, nemsokára megérkeznek a Ludovika térre, a Raoul Wallenberg Szakközépiskola és Szakiskolához, ahol további beszédekkel készülnek.

©

19:45

"Nem lehet tudni, hogy mi alapján választották ki a megszüntetendő szakokat. Az ipari terméktervező mérnök alapszakot hétfőn még meg akarták szüntetni, majd Palkovics bement a BME-re, és meg is gondolták magukat" - mondta el az Eduline-nak a művészettörténet szakos Peti, akinek a film szakirányos szabad bölcsészet alapszak az alma matere. Szerinte oktatási, kutatási ügyekbe egyáltalán nem szabadna beleszólnia a kormánynak. Eközben az Üllői úton, a Corvin-negyed közelében járó tömeg folyamatosan azt skandálja, hogy "Nem hagyjuk!"

Itt a bizonyíték: jól működő szakokat szüntetne meg a kormány.

©

19:20

Az Astoriánál tart a menet, ahol lezárták az út Kálvin térre tartó sávját. A demonstrálók azt skandálják, hogy "Gyertek velünk!", illetve "Szabad ország, szabad egyetem!"

Mi háborítja fel a tüntetőket?
"Téged mi háborít fel legjobban a felsőoktatás tervezett átalakításával kapcsolatban?" - tették fel a kérdést a tüntetés Facebook-oldalán. Legtöbben az egyetem ügyeibe való kormányzati beleszólást, azaz az autónómia megsértését jelölték, de az érintettek egyeztetésből való kihagyását, az átláthatatlan, gyorsított döntéshozatalt, és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem helyzetbe hozását is többen sérelmezik.

19:00

A Deák téren járnak a tüntetők, köztük van Kata is, aki a szintén megszűnésre ítélt interkulturális pszichológia és pedagógia mesterszakra jár. "Ez a szak társadalmilag elnyomott csoportokkal foglalkozik, így ha nem lesz többé, akkor nem lesz, aki a munkánkat elvégezze, az állam pedig nem fogja ezt magára vállalni" - mondta el az Eduline-nak. "De nem csak ezért jöttem el, hanem azért is, mert a kormány megsértette az egyetemi autonómiát. Az, hogy ilyen rövid időt adtak a véleményezésre, annak kinyilatkozatása, hogy nem akarnak kommunikálni."

Interkulturális pszichológia és pedagógia mesterszakot az egész országban csak az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kara indít, amelyről az Átlátszó Oktatás hétfőn kiderítette, hogy a szakok megszűnése miatt olyan jelentős bevételkiesésre számíthat, amely a kar fennmaradását veszélyezteti. Hasonló cipőben jár az ELTE Társadalomtudományi Kara is, a törvénymódosítással ugyanis a bevételeinek több mint 60 százalékát veszítheti el, ami a kar megszűnéséhez vezethet.

©

18:45

Körülbelül ezren-kétezren lehetnek jelen a tüntetők, akik sípokkal és skandálással vonulnak Bajcsy-Zsilinszky úton.

"Felháborít, hogy a kormány olyan dolgokat csinál, amihez nincsen joga, mint például a szakok megszüntetése vagy a pénzelvonás. Nem rombolni kellene az oktatást, hanem fejleszteni. A funkcionális analfabétizmus felé tartunk, a kormány pedig a gondolkodó embereket akarja eltüntetni" - mondta el Lili, aki magyarszakos hallgató.

"Mi vagyunk az emberi erő forrása" - olvasható a menet élén feltartott molinón.
©

18:25

A demonstrálók Deák Dániel beszéde után elindultak a Szemere utcán.

"Harcolunk, hogy tanulhassunk, harcolunk, hogy oktathassunk!"

"Szabad ország, szabad egyetem!"

"Semmit rólunk nélkülünk!" - skandálják.

A megmozduláson jelen vannak a Raoul Wallenberg Szakközépiskola és Szakiskola diákjai is, akik már hétfőn is tüntettek, ugyanis a kormány az érintettek megkérdezése nélkül zárja be Budapest utolsó nagy egészségügyi szakközépiskoláját, a diákok felét pedig műszaki iskolákba szórná szét.

A tüntetés útvonala az EMMI épületétől a Raoul Wallenberg Szakközépiskola és Szakiskoláig
©

18:00

A héfői hallgatói és oktatói fórum után szerdán, 18 órai kezdettel ismét tüntetnek a szakok megszűntetése ellen az Emberi Erőforrások Minisztériuma előtt.

"Ahelyett, hogy kicsinyes különalkukat kötnek, azt kellett volna mondaniuk, hogy nem fogadják el. A rektorok szövetségesei nem a felsőoktatási államtitkárság, hanem az egyetemi hallgatók és oktatók, akik szabad oktatást akarnak" - mondta beszédében Deák Dániel, a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója, utalva arra, hogy a rektoroknak villámtempóban, három nap alatt kellett véleményezniük a törvénymódosítási javaslatot, mellyel fontos szakokat szüntethet meg a kormány. "Ezzel leépítik a demokratikus öntudatot" - tette hozzá, és arról is beszélt, hogy az "autonómia lelke a szabad szakválasztás".

"Nem az állam dönti el, kiből mi lesz!"

Hétfőn este, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Társadalomtudományi Karának Gömbaulájában szervezett hallgatói és oktatói fórumon a résztvevők elfogadták a nemzetközi tanulmányok szakos hallgatói érdekképviselet és az oktatók által megfogalmazott hatpontos követelést:

1. Követeljük, hogy az EMMI vonja vissza a szakok megszüntetésére vonatkozó előterjesztését és a felsőoktatási törvény módosításának tervezetét!

2. Követeljük a felsőoktatási autonómiát! Követeljük azt, hogy az egyetemre jelentkezők szabadon választhassák meg egyetemeiket és szakjaikat!

3. Szükség van olyan szakemberekre, akik értenek a társadalomtudományokhoz, az EU-hoz és a nemzetközi kapcsolatokhoz! Ne tiltsák be az ilyen szakembereket kinevelő szakokat!

4. A XXI. században nem az állam dönti el, kiből mi lesz! Nem az állam dönti el, milyen szakma létezhet és milyen nem. Az állam egyetlen képzést sem tilthat be, illetve monopolizálhat a kormány egyeteme számára.

5. Hozzák nyilvánosságra a döntéseket alátámasztó hatástanulmányokat! Transzparenciát, egyeztetést, szakmaiságot! Ne döntsenek rólunk nélkülünk!

6. Ezeknek a szakoknak a megszüntetésével a kormány szembemegy a nemzetközi és európai trendekkel, aláássa a jövőnket, és végképp ellehetetleníti Magyarország érvényesülését a világban.


Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!