szerző:
Eduline

Komplex ösztöndíjprogramot indít szeptembertől a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőmérnöki Kara.

©

Ez az ösztöndíj elsősorban az egyetem melletti munkavállalás kényszerét szeretné feloldani. Azoknak szól, akik sikeres felvételi vizsgát tettettek, de anyagi okok miatt amúgy egyetemi tanulmányok mellett munkavállalásra kényszerülnének.

Az ösztöndíj folyamatos, kiegyensúlyozott tanulásra sarkall, és összege akár teljes mértékben lefedi egy átlagos egyetemista havi kiadásait. Így megteremthető annak lehetősége, hogy hallgatók a tanulásra koncentrálhassanak" - írja az egyetem az ösztöndíjról.

Hányan kerülhetnek be a Műegyetemre a 2018-as felvételin?

Február 15-ig jelentkezhettek a 2018-as felsőoktatási felvételire. Új cikksorozatunkban megnézzük, hányan kerülhetnek be a különböző egyetemekre és főiskolákra ebben az évben. 4. rész: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemre összesen 13183-an kerülhetnek be, nappali képzésen 9375-en, esti és levelező munkarendben 2245-en kezdhetik meg tanulmányaikat.

Kik nyerhetnek ilyen ösztöndíjat?

Az első félév első részének ösztöndíját a felvételi eredmény határozza meg. De azok sem maradnak le a lehetőségről, akik gyengébb felvételi eredményt érnek el. A 3. hónaptól az egyetemen nyújtott teljesítményt is figyelembe veszik, így támogatást kaphatnak, akik a felvételi eredményük miatt az első hónapokban nem kaptak ösztöndíjat.

Ez pontosan annyit tesz, hogy az első félévben minimum 400 felvételi pont, matematika és fizika/ágazati szakmai érettségi középszinten minimum 80%-os, emelt szinten minimum 60%-os eredmény vagy OKTV/OSZTV 1-10. helyezés kell az ösztöndíjhoz. Ezek alapján a diákokat 3 kategóriába rangsorolják, és eszerint kaphatnak havi 50.000, 36.000 vagy 24.000 forintos támogatást 3 hónapon keresztül.

Az ezt követő időszakban a az első 3 hónap előre meghatározott, mérföldkőnek számító zárthelyi vizsgák teljesítése a mérvadó, majd pedig minimum 4.00 tanulmányi átlag és a mintatanterv szerinti kreditek 80%-ának teljesítése. A feltételekről bővebben itt olvashattok.

Mennyi az összeg, amire pályázni lehet?

Az #építő250 ösztöndíjjal egy tanuló egy félév alatt összesen 250.000 forint támogatáshoz juthat  havi 50.000 forinttal számolva.

Budapesten tanultok? Erre az ösztöndíjra ti is pályázhattok

Kilencedik alkalommal hirdetik meg a Budapest Ösztöndíj Programot. Kik pályázhatnak? Az ösztöndíjat legfeljebb tíz - nappali tagozatos, a program kezdési időpontjában osztatlan, alap- vagy mesterképzésben részt vevő, utolsó tanulmányi évét megkezdő - egyetemi vagy főiskolai hallgató kaphatja meg, akik: valamely fővárosi székhelyen vagy telephelyen működő felsőoktatási intézményben tanulnak; a jelentkezést megelőző két lezárt tanulmányi félévben legalább 4,00-es súlyozott tanulmányi átlaggal rendelkeznek; a diploma megszerzéséhez szükséges szakdolgozatukat a főpolgármester által jóváhagyott átfogó témaköröknek megfelelő tárgyból írják; a diploma megszerzésének évében 30.