szerző:
eduline/mti

A felsőoktatásért felelős államtitkár szerint a felsőoktatási intézményekben az oktatásnak, a tudománynak, és az...

©

A felsőoktatásért felelős államtitkár szerint a felsőoktatási intézményekben az oktatásnak, a tudománynak, és az egyetemi léthez kapcsolódó kulturális és sporttevékenységnek lehet helye, másnak nem. Ezen kívül mindenki élhet azon jogával, hogy valahová kötődik, a gond az, ha a kettő összemosódik és az egyetem falai közé kívánják behozni - mondta Klinghammer István a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában péntek reggel.

Ez ugyanakkor egy keskeny mezsgye - állapította meg, hozzátéve, hogy minden egyetemi polgár szabad ember egyben. Az ELTE volt rektora szerint nem tilos, hogy a hallgatók kiállnak érdekeikért, a probléma az, ha nem az egyetemen belül próbálják megoldani az ott keletkezett problémákat, hanem kiviszik azokat.

Arra a felvetésre, hogy a teremfoglalás az egyetem falain belül történt, Klinghammer István közölte, az úgy történt, hogy előbb az utcán voltak a demonstráló hallgatók, majd bementek az egyetemre. Hozzátette: ezt a formát nem tartja helyesnek, mert az egyetem életében komoly gondot okoz és nem visz el a megoldáshoz.

Tizenkettedik napja tartják elfoglalva az ELTE BTK egyik előadótermét a kormány felsőoktatást érintő intézkedései ellen tiltakozó hallgatók és középiskolások: az első hétről itt nézegethettek képeket, a diáktüntetésekkel kapcsolatos összes cikkünket pedig itt találjátok. Tárgyal-e a kormánnyal a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK)? Erről itt olvashattok.

Az, hogy egyetemi oktatók napilapokban publicisztikákat jelentetnek meg, interjúkat adnak, az a személyes véleményük - mondta. Megjegyezte: ő rektorként mindig azt kérte, hogy egyetemi oktatóként, hallgatóként csak szakcikkeket írjanak alá a dolgozók, tanulók, mert az egyetem arra adott megbízást, hogy az intézmény tudományos nimbuszát polírozzák. Bármilyen kérdésben joguk van kifejteni a véleményüket, de nem mint egyetemi docens, vagy professzor, hanem mint magánember - hangsúlyozta. 

Klinghammer István szerint a hallgatói listák ügyében akkor lesz majd dolga, ha kiderül, mi történt. Akkor valamilyen módon rendezni kell a hallgatói jogokat, hogy többet ne fordulhasson elő ilyen - tette hozzá. Kedden az atv.hu arról írt, hogy az ELTE bölcsészettudományi karának hallgatói önkormányzata világnézetük, pártszimpátiájuk, felekezeti hátterük és vélt származásuk alapján készített listákat a gólyákról: a lista - valószínűleg az Anonymous csoportnak köszönhetően - személyes adatokkal, emailcímekkel, telefonszámokkal, sőt képekkel együtt is elérhetővé vált az interneten.

A rektor szerda este felfüggesztette a hallgatói önkormányzat működését, vizsgálatot rendelt el, és feljelentést tett az ügyben. Garbai Ádám HÖK-elnök reakcióját itt, a HÖOK közleményét pedig itt olvashatjátok.

A Demokratikus Koalíció (DK) csütörtökön megfontolásra érdemesnek tartotta, hogy a politikát szabályozott, nyílt és átlátható módon beengedjék az egyetemekre. Molnár Csaba független országgyűlési képviselő a felvetést az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Bölcsészettudományi Kara (BTK) hallgatói önkormányzatán (HÖK) készült hallgatói listákkal indokolta.