szerző:
Eduline

Különféle ösztöndíjakkal és tandíjkedvezményekkel csalogatják leendő hallgatóikat az egyetemek és főiskolák - van, ahol ingyen kollégiumot, máshol részletfizetési lehetőséget kapnak az önköltséges képzések elsőévesei. Körkép.

Ösztöndíjprogramokat indítottak a felsőoktatási intézmények

Kemény versenybe kezdtek az egyetemek és főiskolák a felvételizőkért: a magán- és alapítványi főiskolák az állami ösztöndíjas helyek lenullázása, az állami felsőoktatási intézmények a támogatott szakok körének szűkítése miatt dolgoztak ki saját ösztöndíj- és kedvezményrendszert önköltséges hallgatóiknak.

Részösztöndíj és ingyen koli

A Zsigmond Király Főiskola például saját részösztöndíjprogramot indított: a gazdálkodási és menedzsment, a pénzügy és számvitel, a nemzetközi gazdálkodás, az emberi erőforrások, valamint a gazdaságinformatika alapszakosoknak az intézmény elengedi az önköltség negyvenkét százalékát. A félévenként fizetendő díj mindaddig 115 ezer forint marad, amíg a hallgatók legalább 4,5-ös átlagot szereznek, emellett az előadások és szemináriumok legalább nyolcvan százalékán részt vesznek. Aki a 4,5-ös átlag alá csúszik, vagy túl sokat hiányzik igazolatlanul, annak marad a teljes önköltség befizetése.

Az Általános Vállalkozási Főiskola szintén jelentős tandíjkedvezményt ad a legjobban teljesítő hallgatóknak: az első félévben a felvételi pontszámok döntenek arról, ki kaphat 50 vagy 100 százalékos kedvezményt, a második szemesztertől pedig a tanulmányi eredmény alapján rangsorolják a pályázó diákokat.

A Kodolányi János Főiskola a felvételi eljárás 9000 forintos díjának beszámításával, ingyen kollégiummal és tandíjkedvezménnyel csábítja magához a jelentkezőket. A Székesfehérvárra felvett elsőévesek a 2013/2014-es tanév első szemeszterében ingyen lakhatnak az intézmény kollégiumában, a legjobban teljesítők féléves önköltségének tíz százalékát elengedik, emellett minden hallgatónak részletfizetési lehetőséget biztosítanak.

Mennyibe kerülnek a legnépszerűbb képzések 2013-ban?

2013 szeptemberétől sem az állami, sem a magán- és alapítványi felsőoktatási intézményekben nem támogatja az állam - többek között - az andragógia, a gazdálkodási és menedzsment, a kereskedelem és marketing, a pénzügy és számvitel, a turizmus vendéglátás, a kommunikáció és médiatudomány, valamint a jogászképzést, vagyis az egyetemek és főiskolák csak önköltséges helyeket hirdethetnek meg ezeken a szakokon.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) lesz a legdrágább a magyar nyelvű gazdálkodási és menedzsmentképzés, ott 300 ezer forintba kerül majd egy félév, míg a Budapesti Corvinus Egyetemen 295 ezer forintot kell majd fizetni ugyanezen képzésért egy félévre.

A magyar nyelvű turizmus-vendéglátás képzések közül a Budapesti Corvinus Egyetemé a legdrágább: félévente 295 ezer forint, a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolán (BKF) 239 ezer forint, a Miskolci Egyetemen 155 ezer forint egy félév.

A pénzügy és számvitel szak magyar nyelven szintén a Corvinus Egyetemen a legdrágább, 295 ezer forint, a Pécsi Tudományegyetemen 205 ezer forint, a legolcsóbb pedig ezen a szakon a Tomori Pál Főiskola képzése, amely Budapesten és Kalocsán is 130 ezer forintba kerül egy félévre.

A jogászképzés nappali tagozaton a legolcsóbb a győri Széchenyi István Egyetemen lesz, ott 165 ezer forintért hirdetnek képzést, a legdrágábban pedig az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) karán, ahol félévente 247 ezer forintért tanulhatnak jogásznak a hallgatók.

A Wekerle Sándor Üzleti Főiskola is 20-50 százalékkal csökkenti a kiemelkedő tanulmányi teljesítményt nyújtó hallgatóinak tandíját, az Edutus Főiskola, valamint a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola pedig azzal hirdeti képzéseit, hogy náluk "ledolgozható a tandíj", vagyis a hallgatók az intézményekkel kapcsolatban álló cégeknél vállalhatnak munkát, ebből finanszírozhatják tanulmányaikat.

Saját ösztöndíjprogramokat indítottak az állami egyetemek is

A jogi, bölcsészettudományi, gazdasági és társadalomtudományi szakok keretszámának megvágása miatt az állami egyetemek és főiskolák is lépéskényszerbe kerültek, és szintén ösztöndíjprogramokat indítottak 2012-ben - van, ahol saját forrásból, máshol alapítványi vagy céges segítséggel.

A Szegedi Tudományegyetem például kollégiumi helyeket és céges ösztöndíjakat ajánlott a jogi, társadalomtudományi és gazdasági szakok elsőéveseinek, a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara - amely már 2012-ben sem kapott állami ösztöndíjas helyeket - a legmagasabb pontszámmal bejutó hallgatóknak utal havi 20 ezer forintos ösztöndíjat, az önköltséges formában tanulók ugyanis a jogszabályok miatt "sima ösztöndíjat" nem kaphatnak.

Az állami egyetemek és főiskolák is komoly versenybe kezdtek a hallgatókért
©

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem jogi kara a 2012-es ötven állami ösztöndíjas keretből épphogy kiszoruló elsőéveseknek biztosított egy évre teljes tandíjmentességet, míg a Budapesti Corvinus Egyetem elsősei halasztva és részletekben is kifizethetik az önköltséget, a második szemesztertől a legjobban teljesítők tandíjkedvezményt kapnak.

A Budapesti Gazdasági Főiskola 2012-ben indított ösztöndíjprogramot a gazdasági és társadalomtudományi szakos elsőéveseknek, a legjobb tanulmányi eredményt elértő hallgatók a féléves önköltség felét vagy akár teljes összegét is visszakaphatják az intézménytől, amely egy másik programmal volt hallgatóinak - illetve azok gyerekeinek - kedvez. A főiskola jogelőd intézményeiben, így a Pénzügyi és Számviteli Főiskolán vagy a Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Főiskolán végzettek gyerekei a képzés teljes ideje alatt tízszázalékos tandíjkedvezmény kapnak - de csak abban az esetben, ha gazdasági vagy társadalomtudományi szakon tanulnak.

Egymilliós ösztöndíjak Nagy-Britanniában

Minden eddiginél magasabb ösztöndíjat ígér néhány brit egyetem a kiválóan teljesítő hallgatóknak. A támogatás akár az 1 millió forintot is elérheti, a felsőoktatási intézmények ezzel a segítséggel szeretnék vonzóbbá tenni képzéseiket, amelyekre egyre kevesebben jelentkeznek a drasztikus tandíjemelés óta.

A City University London jövő tanévtől a legmagasabb, 3 millió forintos tandíj harmadát fizetné ki ösztöndíj formájában a legjobb eredményt elérő hallgatóknak. A Surrey University 700 ezer, míg a newcastle-i Northumbria University 350 ezer forintos támogatást ígér a kitűnő tanulóknak.