szerző:
Eduline

Brenda Tracyt egy egyetemi buliban négy hallgató erőszakolta meg, de hiába tett feljelentést is, az ügyből végül nem lett semmi. Évekkel később az egyetem bocsánatot kért, majd átfogó programot alkotott. Tanulságos történet, hogy miként lehet évekkel később is helyesen reagálni egy szörnyű esetre.

1998 nyarán Brenda Tracyt egy buliban négy egyetemi sportoló megerőszakolta. Brenda feljelentést is tett, két sportoló került eljárás alá. Még egymást is megemlítették a tanúvallomásukban, ám Brendával többek között ezt az információt sem osztották meg. Végül az ügyet lezárták, mert a lány azt hitte, hogy csak gyenge bizonyítékok állnak rendelkezésre. Közben halálos fenyegetést is kapott, hogy álljon el az ügytől.

A két sportoló egy-egy mérkőzéses eltiltást kaptak az egyetemen a csapatuktól, valamint közösségi munkára kellett menniük, de a törvény nem érte őket utol. Az egyetem nem folytatott vizsgálatot, mondván az egyetemen kívül történt az eset.

Mikor 2014-ben egy újságírónak mesélt Brenda a történetéről, távolról sem volt jó véleménnyel az egyetemről. Azonban később hirtelen megváltozott minden: bocsánatot kértek tőle.

Az Egyesült Államokban számos nemi erőszakos eset keltett botrányt az elmúlt két évtizedben. Az egyetemek igyekeznek komolyan kezelni a történteket, hogy érzékenyítő programokat tartanak a megelőzés érdekében, mégis sokszor elsikkadnak a bevezetett programok, és a hallgatók számára is csalódást keltő eredménnyel zárultak, még ha tényleg jelentős erőforrásokat fordítottak erre.

Magyar nemi erőszakos és zaklatásos esetek
Ez a Gólyatábor biztos, hogy megüli a gyomrod
Az ELTE sokrétűen törekszik a szexuális erőszak megelőzésére
Kamuzott és gyerekekre vigyázott a gólyatábori nemi erőszak után eltiltott HÖK-elnök
9 évet kapott a gólyatábori erőszakoló
Gólyatábor: így szigorítaná a szabályokat a HÖOK
Nyilvánosak lesznek a gólyatáborok szervezőinek adatai
Oktatási jogok biztosa: módosítani kellene a törvényt a gólyatábori botrányok miatt
Itt a jelentés: kiszolgáltatott helyzetben vannak a nők a gólyatáborokban

Brenda viszont úgy véli már, hogy az oregoni egyetem és vezetése más. A lány szerint Ed Ray, az intézmény vezetője valóban cselekedett is a 2014-es interjút követően - mondta a The Huffington Postnak.

2014-ben nyilvánosan bocsánatot kértek, mert nem kezelték megfelelően a másfél évtizeddel korábbi esetet. Az egyetem tanácsadóként alkalmazta Brenda Tracyt, hogy miképp érdemes kezelni a szexuális zaklatást és a nemi erőszakot. Nem csak egy-egy időszakra szóló programot dolgoztak ki, hanem Tracy rendszeresen látogatja az évfolyamokat, előadásokat tart a sportcsapatoknak is, valamint hallgatói élet klubházaiban is, hogy a szexuális erőszakról beszéljen a hallgatókkal.

A cél, hogy mindenki ismerje fel, hogy mi történik a környezetében, időben közbe lehessen avatkozni. Ha sajnálatos esetben ez mégsem sikerülne, akkor olyan környezetet kell teremteni, hogy az áldozatok el merjék mondani, hogy mi történt velük. Az érzékenyítés útján elkerülhetővé válik az áldozatok hibáztatása, mind jól ismerhetjük a "miért öltözött úgy", meg a "biztos túl komolyan flörtölt vele" mondatokat egy-egy eset kapcsán a közvélemény részéről. Valójában ez a magatartás a legnagyobb visszatartó erő, hogy valaki beszéljen a vele történt erőszakról.

Az egyetem még messzebbre ment. Sikeresen lobbiztak egy programért, hogy olyan sportolók látogassanak el az egyetemre, akiket elítélték szexuális bűncselekmények miatt, így ők is beszélhettek tapasztalataikról. Létrehoztak egy egyetemi központot is, ahova bármikor fordulhatnak az áldozatok, amit azóta sem zártak be, szemben más egyetemekkel.

A szőnyeg alá söpörheted ezeket a problémákat, vagy elutasíthatóan is állhatsz hozzá. De ezek igaziak és érintik az embereket.

- mondta a portálnak Ed Ray. Az egyetem elnöke szerint szörnyű, hogy tisztességes emberek is sokszor úgy viselkednek, mintha szemellenzőt hordanának. Szerinte ettől a mentalitástól is az áldozat sérül, ezért mindenkinek meg kell ismernie Brenda Tracy esetét. Az egyetem hozzáállása azért is különleges, mert a most 40 éves Brenda Tracy sosem volt az egyetem hallgatója.

Ez arról szól, hogy megértsük a szituációt, függetlenül attól hogy egyébként kinek az inge lenne.

- nyilatkozta Ed Ray.