szerző:
Eduline

Mesterképzés, nyári egyetem és csoportos tanulmányút támogatására, illetve kutatói ösztöndíjra pályázhattok a Német...

A berlini Humboldt Egyetem könyvtára
©

Mesterképzés, nyári egyetem és csoportos tanulmányút támogatására, illetve kutatói ösztöndíjra pályázhattok a Német Felsõoktatási Csereszolgálat (DAAD) programjában.

Mesterképzés támogatására minden tudományterületen lehet pályázni. Feltétel a hat évnél nem régebbi BA-/BSc-diploma, de azok is jelentkezhetnek, akik 2014-ben diplomáznak alapszakon. A nyertesek havi 750 euró ösztöndíjat (230 ezer forint), egyszeri útiköltség-támogatást, adott esetben tandíjtámogatást kapnak, illetve a DAAD hozzájárul egy hat hónapos nyelvi kurzus elvégzéséhez is. Németország tartományai közül már csak Alsó-Szászországban kell tandíjat fizetniük a hallgatóknak, Bajorországban a 2013/14-es tanévtől ingyenes az oktatás: erről itt olvashattok.

Az ösztöndíj időtartama 10-24 hónap: először egy tanévre állapítják meg, ha jól teljesítetek, akkor kaphatjátok meg a következő évben is. Angol vagy német nyelvtudás szükséges, a képzés nyelvétől függően.

A DAAD programban 3-4 hetes nyári egyetem támogatására is pályázhattok: legalább 18 tanítási napon, hetente pedig legalább 25 tanórán kell részt vennetek. Az ösztöndíjasok 850 eurós (260 ezer forint) "zsebpénzt" és útiköltség-támogatást kapnak. Feltétel a német nyelvtudás.

A nyári egyetem támogatására az alap- és osztatlan szakosok csak a második tanévtől pályázhatnak, a mesterszakosok pedig csak az elsőben. Az osztatlan szakosok utoljára csak az utolsó előtti évben jelentkezhetnek. Ez az alapszakosokra is érvényes, kivéve, ha a felsőoktatási intézmény igazolja, hogy mesterképzésen folytatjátok a tanulmányaitokat. Még több külföldi ösztöndíjat itt találtok.

A mesterképzés és a nyári egyetem támogatására is november 15-ig pályázhattok. Ezekről és a többi DAAD ösztöndíjról itt olvashattok részletesen.