szerző:
Eduline

Tizenötödik éve igényelhetnek a felsőoktatásban résztvevők diákhitelt a tanulmányaikhoz, a jelenlegi kétféle konstrukció mellé pedig hamarosan érkezhet a harmadik. Cikkünkben igyekszünk az összes felmerülő kérdést tisztázni a hitelekkel kapcsolatban.

©

A Diákhitel 1-et és 2-t a felsőoktatási intézményben érvényes, aktív hallgatói jogviszonnyal és a bejelentett lakcímmel - utóbbi azt jelenti, hogy a magyar állampolgárok mellett a menekült státuszban lévők, a letelepedési vagy bevándorlási engedéllyel rendelkezők, illetve a rendeletben meghatározott jogcímen Magyarországon szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkezők – lehet igényelni.

A felső korhatár mindkét konstrukciónál 40 év. Passzív félévekre nem kaphattok diákhitelt, emellett maximum 11 szemeszterben igényelhettetek diákhitelt, amennyiben a képzési idő ennél több, akkor is maximum 14 félévre igényelhető.

A Diákhitel 1 és a Diákhitel 2 között a fő különbség, hogy mire használhatjátok fel a keretet. Az 1-es, a hagyományos hitel, ezt a számlátokra utalják, és arra használjátok fel, amire csak akarjátok. Ezzel szemben a 2 kötött felhasználású, azt csak a tandíjra lehet költeni, így azt egyenesen az egyetem/főiskola kapja.

A 2 nagy előnye, hogy az állami támogatás miatt elég kedvező, 2 százalékos kamattal bír, míg az 1 jelenlegi kamata 3,9 százalék, a teljes kamatláb 5,15 százalék.

 

Diákhitel 1-et havonta és félévente egy összegben is igényelhettek, havi minimum 15, legfeljebb 50 ezer forintot kaphattok kézhez. Egy szemeszterben maximum 5 hónapig utalják. A 2-nek nincs felső határa, az összeg mindig megegyezik a tandíjatok összegével.

Ha szeptember 15-ig igénylitek a hitelt, az első két részlet október 15-én érkezik. A tavaszi félévben először február 15-ig lehet leadni az igényléseket, a folyósítást pedig március 15-ig kezdik. Sokan aggódnak amiatt, hogy a Diákhitel 2-t csak október közepén utalják az iskolának, de ezen ne rágódjatok! Ha a szerződés megvan szeptember 15-ig, az iskola már tudja, hogy megkapja a pénzt, így nem számít az esetleges késés. Félév közben is tudtok igényelni, ennek módjáról itt írtunk.

Már a felsőoktatási intézmények elektronikus tanulmányi rendszerének felületén (Neptunban vagy ETR-ben) is igényelhettek diákhitelt. Az ott kitöltött hiteligénylési adatlapokat a tanulmányi osztályon, hitelleadási helyeken vagy a Diákhitel Központ ügyfélszolgálatán kell kinyomtatni, aláírni és leadni.

A hallgatói jogviszony megszűnése, de legkésőbb a 40. életév betöltésének időpontját követő negyedik hónap első napjától kell megkezdeni a törlesztést. 36 naptári hónapra indoklás nélkül kérhetitek a törlesztőrészlet mérséklését. További részletek a törlesztésről itt.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!