szerző:
Eduline

Több ágazat is szakemberhiánnyal küzd, pedig valahol akár

Ma Magyarországon rengeteg ágazatban van hiány megfelelő szakemberekből. Ennek oka lehet, hogy egyszerűen nem termel ki elég munkaerőt az oktatás, de az elvándorlás is okozhatja a tüneteket.

A következőkben azt nézzük meg, vajon mely területeken lehet ma szinte egyből állást találni, és diplomával mekkora kezdőfizetésre számíthattok. A bérekről szóló adatokat a Diplomás Pályakövetési Rendszer szolgáltatta, azok önbevalláson alapulnak, és 2014-es válaszokra támaszkodnak.

Vendéglátás

Főleg nyáron, de valójában egész szezonban munkaerőhiánnyal közd az ágazat. Ez persze a bérek emelkedését vonja maga után, így a diplomával elérhető 2014-es 153 ezer forintos nettónál ma már valamivel jobb fizura számthat egy pályakezdő.

 

Informatika

Szinte hetente cikkezik arról a magyar sajtó, mekkora szószban vannak a hazai IT cégek, ha képzett munkaerőt keresnek. Ma már nem kell sok matek a programozáshoz, ráadásul egy csomó iskolarendszeren kívüli program is létezik, mégis több tízezer ember hiányzik ebből a szektorból. Pedig 234 ezer nettó kezdőnek nem is rossz, ugye? És ez még csak a két évvel ezelőtti adat, azóta csak emelkedett.

Egészségügy

Nincs mit szépíteni, az egészségügyben valószínűleg az alacsony bérek és a rossz munkakörülmények miatt nagy a szakemberhiány. Az orvosok, szakápolók, szociális munkások bérét is összesítő adatok szerint a kezdő bér az ágazatban nettó 149 ezer forint, ami a pálykövetési rendszer legutóbbi adatai felvételekor az országos átlagbérnek felelt meg, a diplomás átlagfizut nem érte el.