szerző:
Eduline

"Fel vagyunk háborodva. A kormány valójában bevezette a tandíjat.

©

"Fel vagyunk háborodva. A kormány valójában bevezette a tandíjat. Az, hogy jövőre tizenhat szakon, köztük a legnépszerűbbeken nem indul állami ösztöndíjas képzés, visszalépés a kormány két héttel ezelőtti álláspontjához képest is. Balog Zoltán két napja sajtótájékoztatón és az Országgyűlésben is garantálta, hogy mindenki megkezdheti állami ösztöndíjas tanulmányait, aki megfelel “a minőségi kritériumoknak” és vállalja a röghöz kötő hallgatói szerződés aláírását. Hazudott" - olvasható a Hallgatói Hálózat közleményében, amellyel az Emberi Erőforrások Minisztériuma által nyilvánosságra hozott, az államilag nem támogatott szakokat tartalmazó listára reagált.

"Kirekesztő, cinikus, számító társadalompolitika"
 
A hallgatói szervezet szerint jogi, gazdasági és társadalomtudományi szakok diszkriminációja "kirekesztő, cinikus, és számító társadalompolitikát sejtet". "Ahhoz vezet, hogy a tandíjassá tett szakok csak a társadalom felső rétegének lesznek elérhetők, ez súlyosan korlátozza a társadalmi mobilitást, holott éppen ezek a szakok rendelkeznek erős társadalomszervező potenciállal. Az egyes szakok megbélyegzését és az ezen szakokat választók diszkriminálását igazságtalannak tartjuk. A kormánynak a diákság megosztására irányuló szándékát elítéljük" - írják.

A kormányzati oldalon nyilvánosságra hozott dokumentum alapján 2013-tól az egyetemek és főiskolák csak fizetős formában indíthatják el a kommunikáció és médiatudomány, az andragógia, a nemzetközi tanulmányok, a jogász-, illetve a gazdasági képzéseket. A teljes listát itt nézhetitek meg.

A Hallgatói Hálózat szerint két hónappal a felvételi jelentkezési határidő előtt több ezer végzős középiskolás álma hiúsul meg, amikor elesnek attól a lehetőségtől, hogy az általuk választott szakon tanuljanak államilag finanszírozott képzésben. Hozzáteszik: a keretszámokkal és a ponthatárokkal kapcsolatos kormányzati álláspont naponta változik, ezzel továbbra is teljes bizonytalanságban tartják a felvételizőket.

"Kiszámítható és igazságos oktatáspolitikát követelünk. A kormánnyal ellentétben a mi álláspontunk változatlan: továbbra sem engedünk a hallgatók hat pontjából, melyet az Országos Felsőoktatási Egyeztető Fórum is támogat" - írják.