szerző:
Eduline

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem bölcsészettudományi és természettudományi kara, valamint a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kara vezeti a HVG friss felsőoktatási rangsorát. Megjelent a HVG rangsor - Diploma 2017.

Visszavette elsőségét a HVG felsőoktatási rangsorában az Eötvös Loránd Tudományegyetem. Az oktatói és a hallgatói kiválóság alapján összeállított intézményi rangsorban az első helyet szerezte meg - megelőzve a Szegedi Tudományegyetemet, a Pécsi Tudományegyetemet és a Semmelweis Egyetemet is -, bölcsészettudományi és természettudományi kara pedig a Semmelweis orvosi karával hármas holtversenyben vezeti az egyetemi-főiskolai karok 2017-es rangsorát.

A tíz legjobb egyetemi-főiskolai kar friss listájára több bölcsész- és általános orvosi kar is felkerült. A szegedi és a pécsi bölcsészkar mellett a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara is jó helyen végzett, ahogy a debreceni, pécsi és szegedi orvosi kar is, de a top tízbe került a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Természettudományi Kara is.

A 10 legjobb egyetemi-főiskolai kar

Rang Intézmény Oktatói kiválóság Hallgatói kiválóság
1. Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar (ELTE-BTK) 13. 3.
1. Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar (ELTE-TTK)
6. 10.
1. Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar (SE-ÁOK)
8. 8.
4. Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar (SZTE-BTK) 2. 30.
5. Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar (PTE-BTK) 3. 30.
6. Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar (DE-ÁOK) 14. 20.
7. Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar (PPKE-BTK) 15. 23.
7. Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar (SZTE-ÁOK) 10. 28.
9. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Természettudományi Kar (BME-TTK) 1. 39.
10. Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar (PTE-ÁOK) 20. 24.

Mi alapján áll össze a rangsor?

Az összesített intézményi és kari rangsor az idén is a hallgatói és az oktatói rangsorokból áll össze.

A rangsor készítői figyelembe vették a hallgatók számát, a tudományos fokozatot szerzett oktatók számát és arányát, a tudományos fokozattal bíró oktatókra jutó hallgatók számát és az MTA-címeket szerzett oktatók arányát. Felhasználták az elsőhelyes jelentkezők számát, a felvettek pontátlagát, a nyelvvizsgával felvettek arányát, illetve a középiskolai versenyen helyezettek számát.

Hallgatói kiválóság

Évek óta megfigyelhető, hogy az összetett győztes sem az oktatói, sem a hallgatói alrangsorban sem tudja megszerezni az első helyet. Az adatokból kiderül, hogy a legkiválóbb hallgatók mind intézményi, mind kari szinten továbbra is a Budapesti Corvinus Egyetemre mennek nappali alapképzésre - annak ellenére, hogy a gazdaságtudományi területen nagyon kevesen kapnak állami ösztöndíjat tanulmányaikhoz.

A Corvinus karát a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kara, valamint az Eötvös Loránd Tudományegyetem bölcsészkara követi, dobogós helyet szerezve. A HVG kiadványában megjelent elemzés egyébként érdekes tendenciára mutat rá: a legjobb képességű diákok egyre nagyobb része tanul budapesti felsőoktatási intézményben.

Oktatói kiválóság

Az oktatói kiválóság alapján az egyetemi-főiskolai karok közül a Műegyetem természettudományi kara végzett az élen, de dobogós helyet szerzett a szegedi és a pécsi bölcsészkar is.

A HVG rangsor - Diploma 2017 kiadványban minden fontos információt megtaláltok az alap-, osztatlan és mesterszakokról, megtudhatjátok, milyen ösztöndíjakra és támogatásokra pályázhattok, milyen szolgáltatásokat kínálnak az intézmények, milyen karrierlehetőségek várnak a különböző szakokon végzett hallgatókra. A HVG felsőoktatási rangsorát keressétek az újságárusoknál vagy rendeljétek meg a kiadótól.