szerző:
Eduline

A HÖOK javaslata alapján a gólyatáborok zártkörűek lennének, nem lehetne fotókat és videókat készíteni, a szervezőket pszichológiai tesztnek vetnék alá, a játékok egy része pedig a nők védelméről szólna - írja a hvg.hu a Magyar Nemzetre hivatkozva.

Két gólyatábori nemi erőszakra is fény derült tavaly
©

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) javaslatcsomaga alapján a gólyatáborok szervezőinek konfliktuskezelési, személyiség-, intelligencia-, és más alkalmassági teszteket kellene letennie. A HÖOK szerint mivel a módszer hosszadalmas és költséges, elég lenne a főszervezőt így kiválasztani - írja a hvg.hu a Magyar Nemzet cikke alapján.

A HÖOK egy házirendmintát is összeállított, amelyben kikötnék, hogy a táborok zártkörűek, vagyis csak az elsőévesek és a szervezők lehetnek jelen, érkezéskor és távozáskor mindenkit regisztrálni kellene, és azt is betiltanák, hogy fotók, vagy videók készüljenek a táborokban.

A szervezet javaslatában közösségi játékokra is tesz ajánlatot, amelyek egy része kifejezetten a nők védelmére összpontosítana.

Tavaly két, gólyatáborban elkövetett nemi erőszakra is fény derült: augusztusban az Eötvös Loránd Tudományegyetem tanítóképző karának fonyódligeti táborában, egy évvel korábban pedig az ELTE jogi karának rendezvényén erőszakoltak meg egy diákot. A két kar az idén nem szervez gólyatábort, és szigorítottak az egyetemi szabályzaton is. A gólyatáborok szervezőjének adatai egy törvénymódosítás alapján nyilvánosak lesznek.

A gólyatáborokkal kapcsolatos összes cikkünket itt találjátok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!