szerző:
Eduline

159 790 forint – ennyi a 2008-ban és 2011-ben végzett frissdiplomások nettó átlagjövedelme, derül ki az...

159 790 forint – ennyi a 2008-ban és 2011-ben végzett frissdiplomások nettó átlagjövedelme, derül ki az Educatio legfrissebb, Diplomás pályakövetés 2011. kutatásából. Ez az összeg 20 ezer forinttal magasabb, mint a KSH által 2011-ben mért átlagjövedelem (140 ezer forint), és jóval több, mint a fizikai dolgozók átlagos bevétele (99 800 forint). Már csak azért is megéri diplomát szerezni, mert a mostani pályakezdők később még magasabb fizetésre számíthatnak: a szellemi foglalkozásúak nettó átlagjövedelme jelenleg 181 600 forint.

Az informatikusok keresnek a legjobban

A kutatás eredménye szerint a Magyarországon dolgozó pályakezdők az informatikai területen végzettek számíthatnak a legnagyobb kezdő jövedelmre, nettó 199 ezer forintra. A műszaki diplomát szerzők is magas, havi 177 ezer forintos fizetést vihetnek haza, és szintén az átlagnál többet keresnek azok, akik gazdaságtudományi (172 ezer forint), valamint jogi és igazgatási (154 ezer forint) szakokon tanultak.

A legrosszabbul kereső pályakezdők a művészeti képzéseken végzettek: nekik mindössze nettó 115 ezer forintos kezdő fizetéssel kell beérniük. Az átlagnál jóval alacsonyabb a pedagógusok jövedelme (116 ezer forint), valamint az orvos- és egészségtudományi területen (123 ezer forint), illetve a természet- és sporttudományi képzéseken (127 ezer forint) diplomázók bére.

Az adatok azt mutatják, hogy a hagyományos egyetemi képzések ígérik itthon a legmagasabb jövedelmet: átlagosan 162 ezer forintot. BA/BSc diplomával mindössze 137 ezer forintos, míg MA/MSc végzettséggel az átlagnál valamivel magasabb, 153 ezer forintos fizetést remélhetnek a pályakezdők. Mekkora fizetésre számíthatnak a BA- és BSc-diplomások? Korábbi összefoglalónkat itt olvashatjátok el.

Sokat hoz a kommunikációs és pénzügyi állás

Ami a különböző ágazatokat illeti, az információ és kommunikáció területén (204 ezer forint) és a pénzügyi-biztosítási szektorban (183 ezer forint) dolgozók számíthatnak a legmagasabb kezdő jövedelemre. Emellett a villamosenergia, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás, a szállítás-raktározás és a feldolgozóipar területén munkát vállalók is kiemelt fizetést kapnak.

A kutatás eredménye szerint azok keresnek a legkevesebbet, akik az oktatásban (114 ezer forint), a művészet-szórakoztatás területén (119 ezer forint), illetve az egészségügyben (121 ezer forint) helyezkednek el.

Talán nem meglepő, hogy a magánszférában lehet a legmagasabb kezdő fizetésre számítani (166 ezer forint), míg az állami vagy önkormányzati tulajdonú munkahelyek pedig átlag alatti, mindössze 129 ezer forintos nettó jövedelmet ígérnek. Milyen diplomával lehet a legtöbbet keresni külföldön pályakezdőként? Összefoglalónkat itt olvashatod.

A felmérésről
Az Educatio Nonprofit Kft. harmincegy intézmény 2008-ban és 2011-ben végzett hallgatóit kérdezte meg - önbevallásos rendszerben.