szerző:
Eduline

Diplomával egyébként sem kell sokáig böngészni az álláshirdetéseket, de egyes papírokkal szinte azonnal elkelnek a végzettek.

©

A dipomaszerzés után álláskeresőként a piacra kilépőknek átlagosan 3,88 hónapba telik, míg el tudnak helyezkedni - ez derül ki a Frissdiplomás 2015 zárótanulmányból, mely a Diplomás Pályakövetési Rendszerre támaszkodik.

Bár a diplomát szerzők több mint fele már a papír megszerzése előtt talál állást magának, a munka nélkül végzők egyharmada sem kényszerül hosszú várakozásra, és egy hónapon belül elhelyezkedik.

Az első diplomás állás betöltéséhez a végzettek átlagosan 27 helyre küldik el jelentkezésüket, ebből azonban csak 4,9 érdemi visszajelzés érkezik.

Egy hónapon belül legnagyobb eséllyel az orvosi- egészségügyi pályán végzettek tudnak elhelyezkedni, de az informatikusok és a pedagógusok is könnyebben találnak munkát ennyi idő alatt, mint az átlag. Legkevésbé a művészeti képzésben részt vettek számíthatnak gyors munkába állásra.

©

Az átlagnál is több időbe telik munkát találni a természettudományi, a társadalomtudományi, a közigazgatási, a művészeti, a jogi, a bölcsészettudományi és a agrárszakokon végzettek számára. Az öt hónapos átlagos álláskeresési időt azonban egyetlen képzési területen sem lépik át a frissen végzettek.

 

©