szerző:
Eduline

Pár hét múlva startol az idei keresztféléves felvételi, ezért utánajártunk, melyek voltak a legnépszerűbb szakok 2012-ben, és mekkora az önköltség összege ezeken a képzéseken.

©

Több mint 6400-an jelentkeztek a 2012 februárjában induló keresztféléves képzésekre. A legtöbb felvételizőt a gazdaságtudományi szakok vonzották, de nagy volt az érdeklődés a műszaki, az agrár- és a pedagógusképzések iránt is.

A népszerűségi verseny abszolút győztese a gazdálkodási és menedzsment alapszak, ide összesen 194-en, első helyen 132-en adták be a jelentkezésüket. Andragógiára 109-en, turizmus-vendéglátás, illetve kommunikáció és médiatudomány szakra egyaránt 91-en jelentkeztek. Az ötödik legnépszerűbb alapszak pedig a kereskedelem és marketing volt, ide 88-an akartak bekerülni.

Ennyit kell fizetni

A gazdálkodási és menedzsment alapszakért 2012-ben a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen 300 ezer, a Budapesti Gazdasági Főiskolán 216 ezer, a Debreceni Egyetemen pedig 150 ezer forintot kell fizetni - félévenként. Az andragógia alapképzés az ELTE-n 165 ezer, a szegedi egyetemen 150 ezer, a Szent István Egyetemen pedig 115 ezer forintba kerül szemeszterenként.

 A turizmus-vendéglátás, valamint a kereskedelem és marketing alapszakért félévente 150 és 350 ezer forint közötti összeget kell fizetni, kommunikáció és médiatudomány szakon pedig 130 és 300 ezer forint közötti összegért lehet tanulni. Mit kell tudni a keresztféléves felvételiről és a pontszámításról? Összefoglalónkat itt találjátok.